Alfa Romeo Forums banner
21 - 27 of 27 Posts
Idziesz na wyścigi zabytkowych samochodów? Będzie dobrze. Mam silnik AUSCA GTA wyprodukowany w AUSCA na początku lat 60. z części. Mam inny, obecnie skonfigurowany jako silnik wyścigowy z jedną świecą zapłonową i blokiem bez numeru. Był to silnik do testowania wałka rozrządu na hamowni.
Image

Image

Kiedy Ausca ścigała się i budowała te samochody, nikogo nie obchodziło, czy silnik był oryginalny dla podwozia, czy silnik składał się z wczesnych lub późniejszych komponentów GTA i nie tylko. To były samochody wyścigowe! Autodelta i Alfa dostarczały części AUSCA, my budowaliśmy silniki i ścigaliśmy się.

Gordon, masz absolutną rację, jednak ten silnik jest sprzedawany pod pretekstem bycia "prawdziwym" blokiem GTA, co jest mniej więcej "problemem". Jeśli nie jest to problem, to nie powinien nosić "ceny premium".

Mógłby równie dobrze być jakimkolwiek starym 1600 z dodatkami GTA.

Co do reszty, w pełni się z Tobą zgadzam.

Pozdrawiam,
Alberto

Czy wiesz, jak to rozpoznać? Lata temu w AUSCA Ron Neil kazał mi wziąć późny blok GTA z naszej kolekcji części. Pod ławkami znajdowało się co najmniej 20 bloków. Zapytałem go, jak odróżnić, który jest który, jak rozpoznać ten "późny". Ron powiedział mi, że późniejsze bloki GTA (nie mój własny wcześniejszy, nienumerowany blok GTA od Autodelty) były cięższe od wszystkich innych, mając więcej stopu wokół górnych głównych żeber. Różnica w wadze nie jest duża, ale faktycznie późniejsze bloki GTA, ważone na wadze łazienkowej, były cięższe od innych. Byłem wtedy zdumiony. Myślę, że było to około późnego 1966 lub wczesnego 1967 roku.

Idziesz na wyścigi zabytkowych samochodów? Będzie dobrze. Mam silnik AUSCA GTA wykonany w AUSCA na początku lat 60. z części. Mam inny, obecnie skonfigurowany jako silnik wyścigowy z jedną świecą zapłonową i blokiem bez numeru. Był to silnik do testów wałków rozrządu na hamowni.
View attachment 1897922
View attachment 1897923
Kiedy Ausca ścigała się i budowała te samochody, nikogo nie obchodziło, czy silnik był oryginalny dla podwozia, czy silnik składał się z wczesnych lub późniejszych komponentów GTA i nie tylko. To były samochody wyścigowe! Autodelta i Alfa dostarczały części AUSCA, my budowaliśmy silniki i ścigaliśmy się.
Całkiem fajnie mieć silnik w salonie!

Istnieją zasadniczo 3 serie wczesnych bloków silnika 105 1600 (filtr oleju typu wkład).
Pierwszy: Z nie wzmocnionymi głównymi podporami poniżej cylindrów, wyciętymi otworami cylindrów i płaską tylną pokrywą 5. 18,4 kg.
Pierwsze sedany i GT.

Drugi typ: wzmocnione podpory główne w bloku przy #2 i #4, grubsze przy #3. Wycięte otwory cylindrów i płaska tylna pokrywa 5. 19 kg

Trzeci typ: wzmocnione podpory główne #2 i #4 oraz grube #3, brak wyciętych otworów cylindrów i nowa łukowata tylna pokrywa 5. 19,5 kg.

Bloki GTA są zazwyczaj trzeciego typu, który stał się standardowym blokiem produkcyjnym we wszystkich modelach około 66 roku.
Vince.

21 - 27 of 27 Posts