Alfa Romeo Forums banner

Silnik GTA już na BAT

1 reading
1.7K views 26 replies 13 participants last post by  roadsterswap  
#1 ·
GTA SILNIK NA BAT

To może być rzadka okazja.

Ken

#3 ·
Myślę, że sprzedający mógłby udostępnić lepsze zdjęcie numeru seryjnego.

• Like
Reactions: justcallmefred
#4 ·
Silnik był ostatnio oferowany do sprzedaży we Włoszech w 2021 roku. W tym czasie sprzedawca napisał, że różnice w czcionce liczb sugerują, że silnik został przerobiony. Głowica cylindrów była oryginalna od GTAJ, a nie nowo odlana. Sprzedawca kupił blok i głowicę cylindrów razem. Miska olejowa była aluminiowa, a sprzedawca miał również oddzielnie oryginalną magnezową miskę; była ona w kolorze magnezu, a nie czarna. Blok był kompletny ze wszystkimi akcesoriami, w tym z oryginalnym rozrusznikiem. Był oferowany jako w pełni odrestaurowany silnik i został przetestowany na stanowisku, z dokumentacją fotograficzną wykonanych prac. Wygląda na to, że ten silnik został sprzedany obecnemu sprzedawcy w 2022 roku, ale płytki w tle są takie same jak w 2021 roku. View attachment 1897868

#5 ·
Te liczby wyglądają naprawdę dziwnie, zwłaszcza dwie pierwsze ZERA w porównaniu do tego w 502.
Czy ktoś próbuje nas oszukać? :eek:

Kosz na śmieci i żółta szufelka są dokładnie takie same. Myślę, że to może być trochę podejrzane.
Po co używać starych zdjęć, skończył się film?
Dbałość o szczegóły jest we wszystkich filmach :)

#11 ·
Jest możliwe, że blok jest zamiennikiem uszkodzonego oryginału. Osobiście znam jeden przypadek, w którym oryginalny blok został przebity z obu stron przez korbowód nr 3. Właściciel/dealer po prostu zdobył nowy, nienumerowany blok i fabrycznie ponownie ostemplował właściwy numer dla numeru podwozia samochodu/ewidencji licencji. Wszystko to zostało zrobione w ramach dealera i było uważane za normalny bieg wydarzeń, aby wszystko było legalnie poprawne. Biorąc pod uwagę, że bloki z tamtego okresu były takie same, blok GTA nie był niczym specjalnym poza numerem, gdy został przydzielony do tego modelu.
Mam oryginalny, dziurawy blok jako sztukę ścienną. (no cóż, i tak pod ławką)

#12 ·
Możliwe, że blok jest zamiennikiem uszkodzonego oryginału. Osobiście znam jeden przypadek, w którym oryginalny blok został przebity po obu stronach przez korbowód nr 3 w tamtych czasach. Właściciel/dealer po prostu zdobył nowy, nienumerowany blok i fabrycznym narzędziem ponownie wybił właściwy numer dla numeru podwozia samochodu/ewidencji rejestracyjnej. Wszystko to odbyło się w ramach dealera i było uważane za normalny bieg wydarzeń, aby wszystko było legalnie poprawne. Biorąc pod uwagę, że bloki od tego okresu były takie same, blok GTA nie był niczym specjalnym poza numerem, gdy został przydzielony do tego modelu.
Mam oryginalny, dziurawy blok jako sztukę ścienną. (no cóż, przynajmniej pod ławką)
To samo dotyczy mojego silnika. W Brnie w 1975 roku korbowód wyleciał. Kontynuowali z pustym zapasowym blokiem (może oryginalna specyfikacja GTA, ponieważ nie ma otworów na pompę paliwa, więc nie potrzebujesz płyty zaślepiającej). Podczas mojej renowacji pozwoliłem na ponowne wybicie pustego bloku z oryginalnym numerem (niestety idiota zrobił o „5“ za mało). Jest to jednak dobrze udokumentowane zdjęciami starego, uszkodzonego silnika, a zmiana jest również odnotowana w dokumentach FIVA. Więc część historii wyścigów, powiedziałbym...
Image

Image

Image

#13 ·
To ciekawy wątek o nietoperzach i niektórych ich aukcjach, związanych z Porsche, ale sprzedający miał ostatnio również na sprzedaż GTA:
Myślę, że niektóre samochody i przedmioty nie powinny trafiać na stronę...
Mam też wrażenie, że w komentarzach zachodzi zmiana. Kiedyś uwielbiałem nietoperze i wiele nauczyłem się o samochodach z komentarzy bardzo, bardzo kompetentnych ludzi, ale ostatnio sprzedawano samochody z dużymi problemami, a w komentarzach tylko "fantastyczny zakup" - "ukradłeś go" - ...

#15 ·
Sprzedawca odpowiedział na moje pytanie, że głowica cylindrów jest poprawną 1600 GTA.

Jednak nie wygląda na odlewaną z piasku, nie ma wybitej numeru części z przodu i nie ma wybitej numeru seryjnego po stronie wydechowej, wszystko, co zwykle widzę na głowicach GTA 1600.

Czy ktoś zaznajomiony z głowicą 1300 GTAj może się tym proszę przyjrzeć i skomentować tutaj.

Dzięki
Ken

#17 ·
Sprzedawca odpowiedział na moje pytanie, że głowica cylindrów jest prawidłową 1600 GTA.

Jednak nie wygląda na odlewaną z piasku, nie ma numeru części odlanego z przodu i nie ma numeru seryjnego odlanego po stronie wydechowej, wszystko, co zwykle widuję na głowicach GTA 1600.

Czy ktoś zaznajomiony z głowicą 1300 GTAj może się tutaj przyjrzeć i skomentować.

Thx

Ken
Ken,
Głowica wygląda odpowiednio dla późniejszej wersji odlewanej ciśnieniowo 1300 i 1600, w tym oznaczeń z przodu.
Przypuszczam, że silnik faktycznie składa się z oddzielnych części i został złożony w kompletny silnik.
Nadal wartościowy zespół trudnych do zdobycia części.
Składam silnik GTA o pojemności 1900 cm3 z tuleją monolityczną z części, które na pewno nigdy wcześniej nie były razem. Mam je jako luźne elementy zbierane przez lata bez konkretnego celu, więc renowacja GTA 752556 z silnikiem GTA z dużym otworem do użytku drogowego wydaje mi się fajną sprawą! Oryginalny silnik bezpiecznie odłożony na bok, odświeżony i w rogu, aby pozostać z samochodem.

#16 ·
Cześć Ken, głowica pochodzi z GTA 1300, ale w tamtym czasie były one również montowane w GTA 1600, ponieważ były wymienne. Blok silnika prawdopodobnie został wtedy przerobiony, ale osobiście nie wygląda tak źle, jak na zdjęciu.... Piszę to, ponieważ silnik jest mój i nie zamierzam nikogo oszukiwać. Jestem do dyspozycji w przypadku dalszych pytań, zdjęć lub filmów. Do renowacji mojego GTA kupiłem przez lata kilka części zamiennych. Ten blok silnika jest częścią partii części zamiennych kupionych przeze mnie w latach 90., wraz z wałami korbowymi i głowicą cylindrów. Podczas renowacji postanowiłem przygotować dwa silniki; jeden jest obecnie zamontowany w moim GTA 1600, drugi jest tym, który postanowiłem sprzedać. Wszystkie prace przygotowawcze zostały wykonane zgodnie z najwyższymi standardami przez wysoko wykwalifikowany personel. Miska olejowa jest wykonana z aluminium, podczas gdy pokrywa zaworów jest wykonana z magnezu. Gaźniki to NIE DCOE 14, ale w pełni odnowione DCOE 13. Jestem do dyspozycji w przypadku pytań. Z poważaniem Matteo Grandi

#22 ·
Idziesz na wyścigi zabytkowych samochodów? Będzie dobrze. Mam silnik AUSCA GTA wyprodukowany w AUSCA na początku lat 60. z części. Mam inny, obecnie skonfigurowany jako silnik wyścigowy z jedną świecą zapłonową i blokiem bez numeru. Był to silnik do testowania wałka rozrządu na hamowni.
Image

Image

Kiedy Ausca ścigała się i budowała te samochody, nikogo nie obchodziło, czy silnik był oryginalny dla podwozia, czy silnik składał się z wczesnych lub późniejszych komponentów GTA i nie tylko. To były samochody wyścigowe! Autodelta i Alfa dostarczały części AUSCA, my budowaliśmy silniki i ścigaliśmy się.

#25 ·
Idziesz na wyścigi zabytkowych samochodów? Będzie dobrze. Mam silnik AUSCA GTA wykonany w AUSCA na początku lat 60. z części. Mam inny, obecnie skonfigurowany jako silnik wyścigowy z jedną świecą zapłonową i blokiem bez numeru. Był to silnik do testów wałków rozrządu na hamowni.
View attachment 1897922
View attachment 1897923
Kiedy Ausca ścigała się i budowała te samochody, nikogo nie obchodziło, czy silnik był oryginalny dla podwozia, czy silnik składał się z wczesnych lub późniejszych komponentów GTA i nie tylko. To były samochody wyścigowe! Autodelta i Alfa dostarczały części AUSCA, my budowaliśmy silniki i ścigaliśmy się.
Całkiem fajnie mieć silnik w salonie!

#23 ·
Gordon, masz absolutną rację, jednak ten silnik jest sprzedawany pod pretekstem bycia "prawdziwym" blokiem GTA, co jest mniej więcej "problemem". Jeśli nie jest to problem, to nie powinien nosić "ceny premium".

Mógłby równie dobrze być jakimkolwiek starym 1600 z dodatkami GTA.

Co do reszty, w pełni się z Tobą zgadzam.

Pozdrawiam,
Alberto

#24 ·
Czy wiesz, jak to rozpoznać? Lata temu w AUSCA Ron Neil kazał mi wziąć późny blok GTA z naszej kolekcji części. Pod ławkami znajdowało się co najmniej 20 bloków. Zapytałem go, jak odróżnić, który jest który, jak rozpoznać ten "późny". Ron powiedział mi, że późniejsze bloki GTA (nie mój własny wcześniejszy, nienumerowany blok GTA od Autodelty) były cięższe od wszystkich innych, mając więcej stopu wokół górnych głównych żeber. Różnica w wadze nie jest duża, ale faktycznie późniejsze bloki GTA, ważone na wadze łazienkowej, były cięższe od innych. Byłem wtedy zdumiony. Myślę, że było to około późnego 1966 lub wczesnego 1967 roku.

#26 · (Edited)
Istnieją zasadniczo 3 serie wczesnych bloków silnika 105 1600 (filtr oleju typu wkład).
Pierwszy: Z nie wzmocnionymi głównymi podporami poniżej cylindrów, wyciętymi otworami cylindrów i płaską tylną pokrywą 5. 18,4 kg.
Pierwsze sedany i GT.

Drugi typ: wzmocnione podpory główne w bloku przy #2 i #4, grubsze przy #3. Wycięte otwory cylindrów i płaska tylna pokrywa 5. 19 kg

Trzeci typ: wzmocnione podpory główne #2 i #4 oraz grube #3, brak wyciętych otworów cylindrów i nowa łukowata tylna pokrywa 5. 19,5 kg.

Bloki GTA są zazwyczaj trzeciego typu, który stał się standardowym blokiem produkcyjnym we wszystkich modelach około 66 roku.
Vince.