Alfa Romeo Forums banner
21 - 40 of 48 Posts
Mój rozrusznik Giulii z 2017 roku nie uruchomił się któregoś dnia. Brak DIC (komunikatu informacyjnego kierowcy). brak DTC (kodów usterek diagnostycznych), nic, co mogłoby wyjaśnić, dlaczego silnik nie chciał się uruchomić.

Wiedząc, że w przeszłości występowały awarie przekaźników rozrusznika, szukałem i znalazłem winny przekaźnik. Kiedy znalazłem uszkodzony przekaźnik, wziąłem przekaźnik podgrzewanej tylnej szyby z tylnego PDC (centrum dystrybucji zasilania) i zamieniłem go. Ponownie w drodze! To drugi przekaźnik, który uległ awarii od czasu, gdy mam ten samochód od nowości. Myślę, że będę musiał zdobyć kilka zapasowych przekaźników, które będę nosił w konsoli razem z zapasowymi bezpiecznikami. Lepiej niż płacenie setek dolarów za holowanie do "najbliższego" dealera!

View attachment 1636105
View attachment 1636106
View attachment 1636107
Cześć. Moje przekaźniki są dostępne po sięgnięciu przez wąskie miejsce do strony pasażera chłodnicy (samochód z kierownicą po lewej stronie). Najpierw musiałem ścisnąć zakładki na osłonie, aby wyjąć i odsłonić przekaźniki. Są tam dwa pudełka. Zobacz zdjęcia.
Image
Image
w

Też mam problem. Zamówiłem 5 części, żeby po prostu wymienić je wszystkie 5 dla spokoju ducha. Jak wam się udało je wyciągnąć z klipsów/uchwytów? Udało mi się je odsłonić, wyjmując plastikowe osłony. Dzięki!

Odkręć środek od otaczającego mocowania, a następnie wyjmij cały klips. Zadanie będzie znacznie łatwiejsze po zdjęciu koła drogowego.

Mini przekaźnik NAPA Echlin AR6034 działa ($21.99), chociaż jest wymieniony tylko dla Lexusa. Nikt nie wydaje się wymieniać Alfa Romeo. (OSTRZEŻENIE: wiadomo, że ten przekaźnik powoduje raka i uszczerbek na zdrowiu reprodukcyjnym w stanie Kalifornia. Proszę nie jeść!)
View attachment 1646398
Wymieniłem wewnętrzny przekaźnik po usunięciu wcześniej opisanego poszycia błotnika. Samochód uruchomił się następnego ranka, ale zostawił mnie na lodzie po pracy, gdy mój wskaźnik temperatury wskazywał 118. Spojrzałem na tę stronę i zobaczyłem, że na schemacie okablowania pokazany jest drugi przekaźnik. Nie jestem pewien, gdzie fizycznie się znajdował, ale założyłem, że był obok tego, który właśnie wymieniłem. Po uświadomieniu sobie, gdzie dokładnie się znajdował, otworzyłem maskę i rozejrzałem się w pobliżu, gdzie myślałem, że sięgam do wnętrza nadkola. Jest tam. Sięgnij po niego i zdejmij osłonę. Wyciągnij przekaźnik. Uderz nim o ziemię 3 razy. Włóż go z powrotem. Uruchom samochód. Podjechałem do Napa i kupiłem opisany powyżej przekaźnik po podwyższonej cenie. Wymiana od dołu maski zajmuje mniej niż 90 sekund. Niebieski na zdjęciu to pierwszy, który wymieniłem. Następnie wymieniłem zewnętrzny czerwony przekaźnik OEM na ten nowy przekaźnik Napa.
Image
Image
Image
Image

Mój rozrusznik Giulii z 2017 roku nie uruchomił się któregoś dnia. Brak DIC (komunikatu informacyjnego kierowcy). Brak kodów DTC (kodów usterek diagnostycznych), nic, co mogłoby wyjaśnić, dlaczego silnik nie chciał się uruchomić.

Wiedząc, że istniała historia awarii przekaźników rozrusznika, szukałem i znalazłem winny przekaźnik. Kiedy znalazłem uszkodzony przekaźnik, wziąłem przekaźnik podgrzewanej tylnej szyby z tylnego PDC (centrum dystrybucji zasilania) i zamieniłem go. Znowu w drodze! To drugi przekaźnik, który uległ awarii od czasu, gdy mam ten samochód od nowości. Myślę, że będę musiał zdobyć kilka zapasowych przekaźników do noszenia w konsoli wraz z zapasowymi bezpiecznikami. Lepiej niż płacenie setek dolarów za holowanie do "najbliższego" dealera!

View attachment 1636105
View attachment 1636106
View attachment 1636107
Jak usunąłeś uchwyty przekaźników z miejsca, w którym wisiały?

Discussion starter · #27 ·
Jak usunąłeś uchwyty przekaźników z miejsca, w którym wiszą?
Pchnij trzy zespoły przekaźników/bezpieczników do góry, aby zwolnić zatrzask z metalowej listwy montażowej, która je trzyma na miejscu. Następnie opuść wiązkę przewodów, aby zdjąć osłony. Najtrudniejszą częścią dla mnie było wsunięcie zespołów z powrotem na listwę! W końcu usunąłem śruby Torx mocujące wykładzinę nadkola i odsunąłem ją na bok, aby zrobić wystarczająco dużo miejsca na moją rękę. Nadal musiałem pracować "na ślepo". Nigdy nie udało mi się włożyć ramienia i dłoni od góry, jak sugerowali inni, bez rozrywania ciała. Być może AR przeniósł mocowanie po moim 2017 roku.

Ponadto poniżej znajduje się schemat, który pokazuje, że w rzeczywistości istnieją trzy przekaźniki kontrolujące obwód rozrusznika. Dwa (z których jeden jest określany jako T39) są obsługiwane przez moduł sterowania nadwoziem (BCM, znajdujący się za panelem na nogi po stronie pasażera), a trzeci (oznaczony jako R6) przez ECM (znany również jako moduł sterowania zasilaniem lub PCM, znajdujący się po stronie pasażera silnika). Nie udało mi się ustalić, co robią pozostałe trzy przekaźniki przedstawione poniżej. Elektroniczny Tech Authority firmy MOPAR wykonuje naprawdę kiepską robotę w mapowaniu systemów elektrycznych.

Cały ten dodatkowy obwód wydaje się być wymagany, aby umożliwić działanie systemów Engine Stop Start (ESS) i zdalnego uruchamiania. Bardzo mylące nawet po przestudiowaniu i bardzo zawiła diagnostyka. Myślę, że to musi być powód, dla którego jest po prostu szybciej-łatwiej-taniej wymienić wszystkie przekaźniki po uzyskaniu dostępu i mieć nadzieję na najlepsze.

Image

Image

Discussion starter · #28 ·
Wyjaśnienie systemu Start-Stop silnika (mniej więcej)
(z jednostki MOPAR's Tech Authority 08 Electrical / 8F -- Engine Systems / Starting)

Moduły sterujące zaangażowane w działanie systemu ESS Schemat modułu systemu ESS pokazuje schemat blokowy komponentów zaangażowanych w pierwsze uruchomienie i działanie systemu ESS. Początkowe uruchomienie jest zarządzane bezpośrednio przez kierowcę poprzez naciśnięcie przycisku Keyless Entry GO Start/Stop.

Po zakończeniu i przetworzeniu żądania uruchomienia i uwierzytelnień przez moduł Radio Frequency Hub Module (RFHM), moduł Body Control Module (BCM), moduł Powertrain Control Module (PCM, znany również jako ECM) (podstawowy i dodatkowy) oraz moduł Electronic Steering Lock (ESL), przekaźnik T39 w BCM i przekaźnik rozrusznika R6 zarządzany przez PCM zostaną zarządzane w celu umożliwienia przepływu prądu do silnika rozrusznika i wykonania operacji pierwszego uruchomienia.

Po uruchomieniu silnika BCM utrzymuje zamknięty przekaźnik T39, podczas gdy przekaźnik rozrusznika R6 zarządzany przez PCM będzie otwarty. PCM zarządza zamknięciem przekaźnika rozrusznika za każdym razem, gdy silnik jest uruchamiany przez system ESS.

UWAGA:Jeśli silnik rozrusznika pozostaje zasilany po ponownym uruchomieniu silnika, BCM otworzy własny przekaźnik T39, aby odciąć prąd. System ESS zostanie wyłączony.

Działanie w przypadku usterki System ESS jest wyłączany w przypadku usterki. Kierowca jest informowany przez wskaźnik ostrzegawczy świecący się w przypadku ogólnej awarii oraz, jeśli jest dostępny, przez komunikat informacyjny i ikonę awarii systemu na IPC.
Image

Discussion starter · #29 ·
BRAK ROZRUCHU (WYPOSAŻONY W BCM)
(z MOPAR Tech Authority Jednostka 29 Diagnostyka bez DTC / Rozruch / Diagnoza i testowanie)

Image

Teoria działania
Ten pojazd używa przycisku START/STOP do uruchamiania bezkluczykowego i do włączania/wyłączania zapłonu.

Kiedy operator naciśnie przycisk Start/Stop, FOBIK jest weryfikowany bezprzewodowo przez RF Hub (moduł radiowy). Jeśli FOBIK jest rozpoznawany jako należący do pojazdu i znajduje się wewnątrz pojazdu, system pozwala operatorowi na zmianę stanu zapłonu pojazdu między stanami zapłonu LOCK, ACCESSORY, RUN i START.

RF HUB zarejestruje DTC wskazujący na obecność nieprawidłowej wartości stanu zapłonu; w tym stanie stan zapłonu jest nieznany. Będzie to kontynuowane do momentu odebrania prawidłowego sygnału przez RF Hub.

Działanie EVIC

Funkcja Keyless Go wymaga, aby pojazd był wyposażony w wyświetlacz EVIC do wyświetlania komunikatów i informacji o stanie. Komunikaty na wyświetlaczu to:

• Serwis systemu bezkluczykowego
  • Nie wykryto FOB
  • FOB opuścił pojazd
  • Nie na Park
  • Naciśnij pedał hamulca i naciśnij przycisk, aby uruchomić
  • Naciśnij pedał sprzęgła i naciśnij przycisk, aby uruchomić
  • Ostrzeżenie, że pojazd nie jest na Park
Interakcja modułu BCM/RF Hub

Istnieje kilka rzeczy, które muszą nastąpić, zanim przekaźnik rozrusznika będzie mógł podać napięcie do rozrusznika. Poniżej przedstawiono kilka kluczowych punktów, które należy sprawdzić podczas diagnozowania braku rozruchu.

BCM wymaga dwóch sygnałów z RF HUB, aby sprawdzić, czy zapłon jest w pozycji run lub start. Napięcie na obwodzie F20 jest jednym z tych sygnałów. Można go monitorować zarówno na ekranach wyświetlacza danych RF HUB, jak i BCM jako Ignition Run/Start pod wartością „Sensor”. Napięcie w pozycji run lub start na tym obwodzie powinno wynosić napięcie akumulatora lub być mu bliskie.

Jednocześnie RF HUB przesyła status Ignition Run/Start do BCM. BCM monitoruje informacje wejściowe z magistrali jako wtórną weryfikację stanu Ignition Run/Start. Komunikaty z magistrali można monitorować za pomocą narzędzia diagnostycznego zarówno na ekranach wyświetlacza danych RF HUB, jak i BCM.

Napięcie obwodu F20 i komunikat o stanie run/start zapłonu przesłany przez magistralę, odebrany przez BCM, muszą być zgodne, aby umożliwić uruchomienie. Po uruchomieniu pojazdu utrata tylko jednego sygnału zapłonu nie spowoduje wyłączenia pojazdu, o ile drugi sygnał nadal wskazuje „stan run”.

RF HUB wymaga również sygnału wejściowego z przełącznika parkowania (połączenie przewodowe) i komunikatu CAN Bus OK to start z TCM (Crank Enable).

Pomoce diagnostyczne

UWAGA:
Diagnostyka braku rozruchu służy jako pomoc w diagnozowaniu problemu i ma być używana jako ogólny przewodnik, ponieważ każdy stan braku rozruchu może być unikalny.
[/TD>
[TD]

Test diagnostyczny braku rozruchu zakłada, że ​​wszystkie poniższe warunki są spełnione:

• Komunikacja ze wszystkimi skonfigurowanymi modułami w pojeździe jest możliwa za pomocą narzędzia diagnostycznego.
  • Warunek jest aktualnie obecny.
  • TCM, PCM, RF HUB i BCM są na najnowszych poziomach kalibracji (numer części).
  • Nie ma aktywnych DTC.
  • Nie ma obowiązujących wezwań do naprawy.
  • Nie ma obowiązujących TSB.
  • Nie ma blokad PCM (np. RPM, Trans Range, Clutch).
  • FOBIKi działają poprawnie i poprawnie.
  • Wszystkie kable i połączenia akumulatora są czyste i dokręcone.
  • Nie ma otwartych bezpieczników.
  • Akumulator jest w pełni naładowany i może przejść test obciążeniowy z testera GR8.
  • Silnik obraca się swobodnie.
  • Wszelkie zamontowane wyposażenie/okablowanie na rynku wtórnym działa poprawnie.
Działanie przekaźnika rozrusznika

W przypadku braku rozruchu przekaźnik rozrusznika może nie mieć zasilania na pinie 85, zasilania na pinie 30, sterowanego uziemienia na pinie 86 lub wyjścia na pinie 87. Dalsze wyjaśnienie działania przekaźnika znajduje się poniżej:

• Pin 85 otrzymuje zasilanie z BCM po spełnieniu parametrów dla pozycji i stanu przełącznika zapłonu oraz wszystkich monitorów blokujących (np. przełącznik sprzęgła, RPM itp.).
  • Pin 30 to stałe zasilanie B+.
  • Pin 86 to sterowane uziemienie przez moduł (np. PCM lub BCM). Po wysłaniu zasilania z BCM do pinu 85 przekaźnika przechodzi ono przez cewkę i opuszcza przekaźnik przez pin 86 do modułu sterującego.
  • Pin 87 to obwód wyjściowy do elektromagnesu rozrusznika. Po uziemieniu obwodu na pinie 86 przez moduł sterujący, uzwojenie cewki w przekaźniku magnetycznie wciąga wewnętrzny przełącznik. Po zamknięciu wewnętrznego przełącznika zasilanie na pinie 30 jest wysyłane do pinu 87 przekaźnika.
Test diagnostyczny

1. SPRAWDZENIE PRZEKAŹNIKA ROZRUSZNIKA

1.​
Próbując uruchomić pojazd, posłuchaj i w razie potrzeby poczuj kliknięcie przekaźnika rozrusznika w PDC.​
[/TD>
[TD]

UWAGA:
Niektóre przekaźniki rozrusznika są wewnętrzne w module i mogą być niedostępne, co utrudnia usłyszenie lub wyczucie odpowiedzi kliknięcia. Możliwe jest, że słabe uziemienie lub pozycja czujnika zakresu skrzyni biegów spowoduje, że rozrusznik kliknie raz.
[/TD>
[TD]

Czy słyszałeś słyszalne kliknięcie przekaźnika lub rozrusznika?

Tak

• Przejdź do 9

Nie

• Przejdź do 2

2. SPRAWDZENIE WEJŚCIA PRZEKAŹNIKA ROZRUSZNIKA

1.​
[/TD>
[TD]
Użyj 12-woltowej lampy testowej/DVOM, aby sprawdzić zasilanie na pinie 85 przekaźnika rozrusznika.​
[/TD>
[TD]

Czy na pinie 85 jest zasilanie/12 woltów?

Tak

• Przejdź do 8

Nie

• Przejdź do 3

3. DZIAŁANIE RF HUB

1.​
[/TD>
[TD]
Używając narzędzia diagnostycznego, potwierdź, że status przełącznika zapłonu zmienia się w RF HUB na ekranie wyświetlania danych dla wartości „Sensor”.​
[/TD>
[TD]

Czy status przełącznika zapłonu na ekranie danych zmienia się po naciśnięciu przycisku START/STOP?

Tak

• Przejdź do 5

Nie

• Przejdź do 4

4. ANTENA ZDALNEGO ROZRUCHU

UWAGA:
[/TD>

[TD]
Jeśli pojazd nie jest wyposażony w zdalny rozruch, przejdź do następnego kroku testu.
[/TD>
[TD]

1.​
[/TD>
[TD]
Wyłącz zapłon.​
[/TD>
[TD]
2.​
[/TD>
[TD]
Odłącz antenę zdalnego rozruchu od RF HUB.​
[/TD>
[TD]
3.​
[/TD>
[TD]
Używając jednego FOBIK i siedząc na siedzeniu kierowcy, spróbuj uruchomić pojazd.​
[/TD>
[TD]

Czy pojazd się uruchomił?

Tak

• Wymień antenę zdalnego rozruchu zgodnie z informacjami serwisowymi.
  • Wykonaj TEST WERYFIKACJI NADWOZIA.

Nie

• Przejdź do 5

5. STATUS ZAPŁONU BCM

1.​
[/TD>
[TD]
Używając narzędzia diagnostycznego, potwierdź, że status przełącznika zapłonu zmienia się w BCM na ekranie wyświetlania danych dla wartości „Wejście z magistrali” i „Czujnik”.​
[/TD>
[TD]

UWAGA:
[/TD>

[TD]
Zmiana statusu w BCM dla wartości „Sensor” weryfikuje aktywność napięcia (przy bardzo niskim natężeniu) obwodu F20.
[/TD>
[TD]

Czy w BCM obie wartości statusu przełącznika zapłonu pasują do siebie; i czy pasują do tych w RF HUB?

Tak

• Przejdź do 6

Nie

• Jeśli status pozycji przełącznika zapłonu nie zmienia się pod wartością „Sensor”, sprawdź obwód F20 w BCM pod kątem napięcia akumulatora za pomocą DVOM (a nie lampy testowej).
  • Jeśli występuje napięcie akumulatora w BCM na obwodzie F20, sprawdź, czy wszystkie obwody zasilania, uziemienia i magistrali są w porządku dla BCM. Jeśli nie znaleziono problemu, wymień BCM zgodnie z informacjami serwisowymi. (Patrz 08 - Elektryka/8E - Elektroniczne moduły sterujące/MODUŁ, Kontrola nadwozia/Demontaż i montaż) .
  • Jeśli NIE ma napięcia akumulatora w BCM na obwodzie F20, sprawdź napięcie na obwodzie F20 w RF HUB.
  • Jeśli występuje napięcie akumulatora wychodzące z RF HUB na obwodzie F20, sprawdź obwód F20 między RF HUB a BCM pod kątem zwarcia, otwarcia lub wysokiej rezystancji.
  • Jeśli NIE ma napięcia akumulatora wychodzącego z RF HUB na obwodzie F20, sprawdź wszystkie obwody zasilania, uziemienia i komunikacji oraz połączenia z RF HUB przed wymianą. (Patrz 08 - Elektryka/8E - Elektroniczne moduły sterujące/MODUŁ, Częstotliwość radiowa (RF Hub) /Demontaż i montaż) .
  • Na ekranie danych, jeśli status przełącznika zapłonu nie zmieniał się pod wartością „Wejście z magistrali”, wymagana jest dalsza diagnostyka między RF HUB (obwody magistrali, połączenia) a BCM.

6. WERYFIKACJA STATUSU ZAPŁONU PCM, ZAKRESU SKRZYNI BIEGÓW/PRZEŁĄCZNIKA SPRZĘGŁA

1.​
[/TD>
[TD]
Używając narzędzia diagnostycznego, potwierdź, że w PCM nie zostały uruchomione żadne blokady (tj. przełącznik zapłonu, zakres skrzyni biegów lub przełącznik sprzęgła) i że wszelkie wejścia przełączników (stany filtrowane) związane z funkcją systemu rozruchu działają poprawnie na ekranie wyświetlania danych.​
[/TD>
[TD]

Czy PCM pokazuje jakieś blokady (nie DTC) dla rozruchu (nie zdalnego rozruchu)?

Tak

Nie

• Przejdź do 7

7. SPRAWDZENIE WEJŚCIA ZASILANIA PRZEKAŹNIKA ROZRUSZNIKA BCM

1.​
[/TD>
[TD]
W tym momencie, jeśli wszystkie prawidłowe wejścia dla stanu przełącznika zapłonu są prawidłowe w RF HUB, BCM i PCM, sprawdź, czy oba zasilania są obecne (pin 30 i 85) w przekaźniku rozrusznika w pozycji rozruchu.​
[/TD>
[/TR>
[TR][TD]

Czy oba zasilania są obecne w przekaźniku, gdy zapłon jest w pozycji rozruchu?

Tak

• Przejdź do 8

Nie

8. SPRAWDZENIE OBWODU STEROWANIA PRZEKAŹNIKA ROZRUSZNIKA

1.​
[/TD>
[TD]
Używając lampy testowej/DVOM, określ, czy obwód sterowania rozrusznikiem na pinie 86 przekaźnika nie ma uziemienia (w przekaźniku, jeśli jest wyposażony w wyjmowany przekaźnik lub okablowanie do przekaźnika wewnętrznego), gdy zapłon jest w pozycji rozruchu.​
[/TD>
[/TR>
[TR][TD]

Czy obwód sterowania rozrusznikiem dla pinu 86 był uziemiony, gdy zapłon był w pozycji rozruchu?

Tak

• Przejdź do 10

Nie

• Sprawdź, czy obwód sterowania przekaźnikiem rozrusznika z pinu 86 nie ma zwarć, otwarć ani wysokiej rezystancji na okablowaniu biegnącym od przekaźnika rozrusznika w BCM (lub PDC) do PCM.
  • Sprawdź, czy kable nie mają nadmiernej rezystancji, wykonując spadek napięcia na kablach akumulatora.

9. SPRAWDZENIE OBWODU WYJŚCIOWEGO PRZEKAŹNIKA ROZRUSZNIKA

UWAGA:
[/TD>

[TD]
W tym momencie testu, gdy kluczyk jest w pozycji rozruchu, zasilanie zostało zweryfikowane na pinach 30 i 85, wraz z obwodem sterowania uziemionym dla pinu 86.
[/TD>
[TD]

1.​
[/TD>
[TD]
Wyjmij złącze obwodu wyjściowego przekaźnika rozrusznika z elektromagnesu rozrusznika.​
[/TD>
[TD]
2.​
[/TD>
[TD]
Używając lampy testowej/DVOM i zapłonu w pozycji rozruchu, sprawdź zasilanie na pinie 87 (jeśli jest wyposażony w wyjmowany przekaźnik lub okablowanie do przekaźnika wewnętrznego) przekaźnika i na połączeniu z rozrusznikiem.​
[/TD>
[/TR>
[TR][TD]

Czy na pinie 87 był zasilanie dla obwodu wyjściowego?

Tak

• Przejdź do 10

Nie

• Jeśli brakuje zasilania na pinie 30 przekaźnika rozrusznika, podejrzewa się BCM. Sprawdź wszystkie obwody zasilania, uziemienia, komunikacji i połączenia z BCM przed wymianą zgodnie z informacjami serwisowymi.
  • Jeśli brakuje zasilania na pinie 87 przekaźnika rozrusznika, a przekaźnik można wymienić, wymień przekaźnik i ponownie sprawdź problem. Jeśli dobry przekaźnik nie powoduje żadnych zmian, sprawdź obwód wyjściowy rozrusznika z pinu 87 przekaźnika do rozrusznika pod kątem otwarcia, zwarcia, nadmiernej rezystancji lub słabych połączeń z elektromagnesem lub rozrusznikiem.
  • Sprawdź i sprawdź rozrusznik, aby upewnić się, że jest wolny od korozji, oleju i że nie ma uszkodzeń ani warunków wiązania.
  • Sprawdź, czy wszystkie przewody, kable i połączenia są czyste i dokręcone.

10. TEST OBCIĄŻENIA OBWODU WYJŚCIOWEGO PRZEKAŹNIKA ROZRUSZNIKA

1.​
[/TD>
[TD]
Przeprowadź test obciążeniowy obwodu wyjściowego przekaźnika rozrusznika biegnącego z BCM do rozrusznika.​
[/TD>
[/TR>
[TR][TD]

Czy obwód wyjściowy przekaźnika rozrusznika przechodzi test obciążeniowy?

Tak

Nie

• Wyreguluj linkę zmiany biegów zgodnie z informacjami serwisowymi. Wykonaj TEST WERYFIKACJI UKŁADU NAPĘDOWEGO.

Attachments

Nie przypisuj mi zbyt dużej zasługi. Chodzi tylko o to, że zainwestowałem w płytę CD z informacjami serwisowymi AR Giulia 2017 od MOPAR's Tech Authority (157,58 $). Ponieważ większość kierowców Giulii tego nie zrobiła, nie mam nic przeciwko dzieleniu się informacjami, które udało mi się z niej wydobyć.

Nie mogę wypowiadać się na temat zatrzasków maski, ponieważ nie zagłębiałem się w czujniki i gadżety. Jeśli jednak nie zapala się kontrolka otwartej maski, to wydaje się to mało prawdopodobne. Ale większość kierowców AR uznałaby się za szczęśliwców, gdyby ESS nie działał.

Jednak przez około rok sporadycznie otrzymywałem komunikat DIC "Funkcja Start-Stop niedostępna". Zdarzały się sytuacje, w których komunikat był wyświetlany, a mimo to silnik wyłączał się na światłach, ale potem nie uruchamiał się ponownie. Naciskałem przycisk Start Engine, aby wyłączyć zasilanie; zainicjowałem ponownie sekwencję uruchamiania silnika, a następnie silnik uruchamiał się ponownie OK. Denerwujące wydarzenie, żeby tak rzec, gdy na światłach samochody z przodu odjeżdżają, a samochody z tyłu podjeżdżają, czekając, aż ruszysz! Dealer wymienił przekaźnik CAC (?) z powodu przypalonych styków. Wtedy dowiedziałem się o krótkotrwałych przekaźnikach. Ostatecznie zainstalowałem jedno z tych urządzeń z Centerline, które domyślnie wyłącza ESS.
Zważywszy na to, że masz dysk z informacjami serwisowymi, zastanawiałem się, czy byłbyś skłonny mi pomóc z moją giulią? Zostawiłem ją na czas covid i od miesięcy próbuję ją uruchomić. Jest w stanie "włącza się i kręci, ale nie kończy rozruchu". Aby wymienić to, co do tej pory zrobiłem: wymieniłem przekaźniki wymienione w tym poście, wymieniłem olej, spuściłem stare paliwo/wymieniłem na nowe paliwo, nowe świece zapłonowe, zalałem układ multi air olejem i wymieniłem akumulator. Kiedy spuściłem stare paliwo, zrobiłem to, mostkując otwarty przekaźnik pompy paliwa i podłączając wąż do przewodu pod maską. Wiem więc, że paliwo przynajmniej dociera tuż przed szynę. Nie wiem, jak przetestować wtryskiwacze z tym, co mam i planowałem spróbować dostać się do przepustnicy, aby spróbować z płynem rozruchowym, jeśli nic innego. W każdym razie jestem u kresu wytrzymałości i nie stać mnie na oddanie go do serwisu w tej chwili, więc wszelkie wskazówki/informacje, które możesz mi przekazać, byłyby niesamowicie docenione.

Discussion starter · #31 ·
Skoro masz dysk z informacjami serwisowymi, zastanawiałem się, czy byłbyś skłonny mi pomóc z moją Giulią? Zostawiłem ją na czas covid i od miesięcy próbuję ją uruchomić. Jest w stanie "włącza się i kręci, ale nie kończy rozruchu". Aby wymienić to, co zrobiłem do tej pory: Wymieniłem przekaźniki wymienione w tym poście, wymieniłem olej, spuściłem stare paliwo/zastąpiłem nowym paliwem, nowe świece zapłonowe, napełniłem system multi air olejem i wymieniłem akumulator. Kiedy spuszczałem stare paliwo, zrobiłem to, mostkując przekaźnik pompy paliwa i podłączając wąż do przewodu pod maską. Wiem więc, że paliwo przynajmniej dociera tuż przed szynę. Nie wiem, jak przetestować wtryskiwacze z tym, co mam i planowałem spróbować dostać się do przepustnicy, aby spróbować rozrusznika, jeśli nic innego. W każdym razie jestem u kresu wytrzymałości i nie stać mnie w tej chwili na oddanie go do serwisu, więc wszelkie wskazówki/informacje, które możesz przekazać, byłyby szalenie docenione.

Musiałem też właśnie wymienić przekaźniki rozrusznika. Jak wspomniano wcześniej, zajęło to tylko około 5 minut. Najpierw odłączyłem ujemny kabel od akumulatora za pomocą przycisku szybkiego zwalniania, ponieważ jestem paranoikiem. Otworzyłem maskę i mogłem wsunąć jedną rękę prosto w dół przez otwór. Kiedy już włożysz tam rękę, jest to ślepa procedura, ale wystarczy ścisnąć zakładki na pokrywie, aby ją zdjąć. Stamtąd możesz wyciągnąć przekaźniki. Najtrudniejszą częścią dla mnie jest to, że gniazdo jest nieco ruchome i nie mogłem włożyć tam drugiej ręki, aby je ustabilizować podczas wciskania przekaźnika. Ale jeśli podeprzysz gniazdo od spodu palcami, możesz następnie użyć kciuka na tej samej dłoni, aby nacisnąć przekaźnik i prawidłowo go osadzić. A następnie wykonaj tę samą procedurę z nasadką po wymianie obu przekaźników. Użyłem AC Delco # ACD 96484304 na podstawie innego postu. 30 $ za dwa przekaźniki i jak dotąd wszystko dobrze.

• Like
Reactions: andylarry
Mój rozrusznik Giulii z 2017 roku nie uruchomił się któregoś dnia. Brak DIC (komunikatu informacyjnego kierowcy). brak DTC (kodów usterek diagnostycznych), nic, co mogłoby wyjaśnić, dlaczego silnik nie chciał się uruchomić. Wiedząc, że w przeszłości dochodziło do awarii przekaźników rozrusznika, szukałem i znalazłem winny przekaźnik. Kiedy znalazłem uszkodzony przekaźnik, wziąłem przekaźnik ogrzewanej tylnej szyby z tylnego PDC (centrum dystrybucji zasilania) i zamieniłem go. Znów w drodze! To już drugi przekaźnik, który uległ awarii od czasu, gdy mam ten samochód od nowości. Myślę, że będę musiał zdobyć kilka zapasowych przekaźników do noszenia w konsoli wraz z zapasowymi bezpiecznikami. Lepiej niż płacenie setek dolarów za holowanie do "najbliższego" dealera! View attachment 1636105 View attachment 1636106 View attachment 1636107
Czy te dni dotyczą również modelu gulia z 2019 roku??

Tylko ten jeden

Rozrusznik mojej Giulii z 2017 roku nie uruchomił się któregoś dnia. Brak DIC (komunikatu informacyjnego kierowcy). Brak DTC (kodów usterek diagnostycznych), nic, co mogłoby wyjaśnić, dlaczego silnik nie chciał się uruchomić.

Wiedząc, że istniała historia awarii przekaźników rozrusznika, szukałem i znalazłem winny przekaźnik. Kiedy znalazłem uszkodzony przekaźnik, wziąłem przekaźnik podgrzewanej tylnej szyby z tylnego PDC (centrum dystrybucji zasilania) i zamieniłem go. Znowu w drodze! To drugi przekaźnik, który uległ awarii od czasu, gdy mam ten samochód od nowości. Myślę, że będę musiał zdobyć kilka zapasowych przekaźników do noszenia w konsoli wraz z zapasowymi bezpiecznikami. Lepiej niż płacenie setek dolarów za holowanie do "najbliższego" dealera!

View attachment 1636105
View attachment 1636106
View attachment 1636107
Cześć, po przeczytaniu tego, wyjąłem pierwsze 2 przekaźniki widoczne z komory silnika i ku mojemu zaskoczeniu moja Giulia Veloce z 2017 roku uruchomiła się normalnie po wyjęciu przekaźników?

Czy to ma sens? Mam problem z uruchomieniem, gdzie dokładnie znajduje się przekaźnik rozrusznika?

Jeszcze nie wymyśliłem, jak zdjąć koło :) Mam podnośnik, ale samochód jest za niski, żeby się pod nim zmieścił, i myślę, że mogę go położyć na cegle, a wtedy podnośnik się zmieści, ale nie jestem pewien, gdzie dokładnie umieścić podnośnik - są jakieś plastikowe czarne rzeczy z dziurą - czy to tam?

Dokładnie nie pamiętam, ale wygląda na to, że na moim zdjęciu dwa plastikowe zaczepy pasują do otworów w grodzi. Pociągnij lub podważ. Następnie ściśnij i podnieś, aby zwolnić czarne plastikowe zaczepy pokrywy. Przekaźniki zostaną odsłonięte w podstawie montażowej pod spodem.
View attachment 1706465
Tak jak mówiłem w innym poście - po prostu wyciągnąłem rzecz, która tutaj mówi 'przekaźnik rozrusznika' i samochód odpalił! Proszę wyjaśnić..

Musiałem też właśnie wymienić przekaźniki rozrusznika. Jak wspomniano wcześniej, zajęło to tylko około 5 minut. Najpierw odłączyłem ujemny kabel od akumulatora za pomocą przycisku szybkiego zwalniania, ponieważ jestem paranoikiem. Otworzyłem maskę i mogłem wsunąć jedną rękę prosto w dół przez otwór. Kiedy już włożysz tam rękę, jest to ślepa procedura, ale wystarczy ścisnąć zakładki na pokrywie, aby ją zdjąć. Stamtąd możesz wyciągnąć przekaźniki. Najtrudniejszą częścią dla mnie jest to, że gniazdo jest nieco ruchome i nie mogłem włożyć tam drugiej ręki, aby je ustabilizować podczas wciskania przekaźnika. Ale jeśli podtrzymasz gniazdo palcami, możesz następnie użyć kciuka na tej samej ręce, aby nacisnąć przekaźnik, aby go prawidłowo osadzić. A następnie wykonaj tę samą procedurę z nasadką po wymianie obu przekaźników. Użyłem AC Delco # ACD 96484304 na podstawie innego postu. 30 $ za dwa przekaźniki i jak dotąd wszystko dobrze.

View attachment 1790853

View attachment 1790854
Więc te 2 czerwone przekaźniki w moim samochodzie wyciągnąłem - samochód uruchomił się bez nich, włożyłem je z powrotem - samochód nie uruchomił się (do 5 próby) - jakiś pomysł?

So these 2 red relays on my car I did pull out - the car started without them, I put them back - car did not start (until the 5th attempt) - any idea?
Wow, I really have no idea. Hopefully someone with more expertise can weigh in.

Zamieść zdjęcia miejsc, gdzie przymocowane były usunięte przekaźniki.

21 - 40 of 48 Posts