Alfa Romeo Forums banner

Jak naprawić martwy obrotomierz i prędkościomierz?

13K views 20 replies 8 participants last post by  kredden  
#1 ·
Cześć,

Nasz ratowniczy Milano Verde ma się dobrze i wdzięcznie reaguje na naszą uwagę poświęconą hamulcom. Robimy tam dobre postępy.

Jednym z głównych problemów, który pozostaje, jest to, że obrotomierz i prędkościomierz nie działają. Oba nigdy nie wracają do zera. Prędkościomierz wskazuje 10 mil na godzinę i się nie rusza, a obrotomierz zatrzymuje się na około 500 obr./min i porusza się w górę, gdy silnik jest wkręcany na obroty, ale wcale nie zbliża się do rzeczywistych obrotów. (patrz zdjęcie). Wskaźniki temperatury, oleju i paliwa wydają się działać normalnie lub bardzo blisko, więc tylko prędkościomierz/obrotomierz wydają się nie działać.
@Caxny i ja nie zrobiliśmy jeszcze wiele, aby rozwiązać ten problem, ale zdejmujemy i czyścimy połączenia ze wzmacniaczem pod tylnym siedzeniem. Co ciekawe, nakrętki były dokręcone tylko ręcznie, a po odwróceniu znaleźliśmy litery APE w farbie, więc wygląda na to, że ten element został w pewnym momencie wymieniony.

Co myślimy - czy wydaje się, że winny może być zespół wskaźników? Planujemy zacząć od R&R tego, czyszczenia połączeń, uziemień itp. i mamy nadzieję naprawić/znaleźć problemy, ale jesteśmy otwarci na pomysły.

Attachments

#2 · (Edited)
Cóż, po pierwsze, tam znajdują się wskazówki prędkościomierza i obrotomierza, gdy nic się nie dzieje. To normalne. Nie martw się tą częścią. Prawie wszystkie Alfy mają tę funkcję, lol.

Jeśli chodzi o nieodczytywanie wyższych wartości, nie zagłębiałem się w to. Inni mogą znać odpowiedź od razu, ale na pewno nigdy nie zaszkodzi wyczyścić i dokręcić wszystkie połączenia elektryczne i uziemienia.

#3 ·
W GTV6s typowym problemem jest to, że igły wyginają się i ocierają o tarczę. Wystarczy muśnięcie piórkiem, aby zapobiec ich obracaniu się. Słyszałem, że igły Milano są wykonane z tworzywa sztucznego mniej podatnego na wypaczanie. Ale ponieważ może to być najprostsze rozwiązanie, sprawdź to najpierw. Jeśli to okaże się problemem, możesz delikatnie odsunąć igłę od tarczy, aby nie miała z nią kontaktu. Igły nie muszą być wciśnięte do końca, aby działały.

Jeśli okaże się, że igły są problemem, możesz skrócić końcówki trochę obcinaczką do paznokci i przeszlifować tylną stronę papierem ściernym 400, aby uzyskać więcej kilometrów. Jeśli są wygięte w precel, oczywiście będziesz musiał znaleźć nowe.

Powodzenia z projektem,
Peter

#4 · (Edited)
Dobry punkt odnośnie GTV6, ale wskazówki Milano spoczywają tam, gdzie on mówi, że są, tak jak w naszym Milano, co sprawdziłem. Zawsze tak było od nowości, wcale nie zgięte. Zazwyczaj nie jest to problem, na pewno nie w naszym przypadku, ale kto wie, mogą być zgięte (może wygięte przez słońce), ale trochę w to wątpię.

#7 ·
Dobry punkt dotyczący GTV6, ale wskazówki Milano spoczywają tam, gdzie on mówi, że są z jego, tak jak z naszym Milano, co sprawdziłem. Zawsze tak było od nowości, wcale nie zgięte. To zwykle nie problem, na pewno nie z naszym, ale kto wie, mogą być zgięte (może od słońca), ale trochę w to wątpię.
Twój punkt też jest dobry. Ponieważ wskazówki Milano wydają się lepiej trzymać niż w GTV6, w przeszłości zamieniłem je na moje prędkościomierze GTV6. Ponieważ zasugerowano, że niektóre z tych części mogły zostać kupione używane, a wskazówki można wymieniać w obu kierunkach... pomyślałem, że rzucę to jako łatwą opcję do sprawdzenia. Mógł mieć Milano ze wskazówkami GTV6.

#5 ·
Skrzynka APE to wzmacniacz prędkościomierza. Czasami ulegają awarii, ale zwykle są łatwe do naprawy. Mogę go dla Ciebie przetestować (bezpłatnie) i prawdopodobnie naprawić (bezpłatnie), jeśli uważasz, że to problem. Mam wątek na ich temat, który powinieneś łatwo znaleźć. Nadajnik można przetestować bez wyjmowania go ze skrzyni biegów (co prawdopodobnie spowoduje wyciek oleju).

#11 ·
Skrzynka APE to wzmacniacz prędkościomierza. Czasami ulegają awarii, ale zwykle są łatwe do naprawy. Mogę go dla Ciebie przetestować (bezpłatnie) i prawdopodobnie naprawić (bezpłatnie), jeśli uważasz, że to problem. Mam wątek na ich temat, który powinieneś łatwo znaleźć. Nadajnik można przetestować bez wyjmowania go ze skrzyni biegów (co może spowodować wyciek oleju).
Dzięki @alfaparticle - możemy z tego skorzystać. szczególnie naprawa. :)

Obrotomierz może być dziwnym zbiegiem okoliczności. Może to być również wadliwe okablowanie gdzieś.

Sprawdź czujnik prędkościomierza za pomocą tej metody
http://www.alfabb.com/bb/forums/milano-75-1985-1993/599578-testing-speedometer-senders.html

Złącze jest łatwo dostępne pod tylnym siedzeniem w pobliżu wzmacniacza.
Jeśli wszystko jest w porządku, możesz przypisać to w zasadzie do wzmacniacza. Mają tendencję do pękania
Dzięki - brzmi wystarczająco łatwo. Więc jeśli nadajnik jest sprawny, to najprawdopodobniej wzmacniacz, prawda?

#6 ·
Czy podczas jazdy (po drodze lub na stojakach) działają liczniki przebiegu i przebiegu dziennego? Jeśli tak, czujnik prędkościomierza i wzmacniacz działają. Jeśli nie, sprawdź je. Jeśli chodzi o obrotomierz, wewnątrz zespołu wskaźników znajduje się śruba regulacyjna obrotomierza. Najpierw sprawdziłbym jednak, czy okablowanie od cewki do wtyczki podwozia do zespołu wskaźników jest w porządku.

#8 ·
Czy podczas jazdy (po drodze lub na podnośnikach) działają liczniki przebiegu i przebiegu dziennego? Jeśli tak, czujnik prędkości i wzmacniacz działają. Jeśli nie, sprawdź je.

Jeśli chodzi o obrotomierz, wewnątrz zespołu wskaźników znajduje się śruba regulacyjna obrotomierza. Jednak najpierw sprawdziłbym, czy okablowanie od cewki do wtyczki podwozia do zespołu wskaźników jest w porządku
Nie, nie działają. Więc wzmacniacz? Ale dlaczego obrotomierz też jest zepsuty?

#9 ·
Moje własne odczucia oparte na moich doświadczeniach ze wszystkimi moimi Alfami przez lata są takie, że same wskaźniki rzadko się psują, nigdy nie doświadczyłem awarii, nawet w samochodzie z przebiegiem ~180 tys. mil, a typowym problemem są albo połączenia w powiązanym okablowaniu, albo czujniki.

#10 ·
#12 ·
Dzięki - brzmi wystarczająco prosto. Więc jeśli nadajnik się zepsuje, najprawdopodobniej to wzmacniacz, prawda?
To mogą być inne rzeczy, ale wzmacniacz jest najbardziej prawdopodobny. Musisz użyć generatora sygnału, aby przetestować prędkościomierz. Zła jakość połączenia gdzieś też jest możliwością.

#13 ·
To może być coś innego, ale wzmacniacz jest najbardziej prawdopodobny. Musisz użyć generatora sygnału, aby przetestować prędkościomierz. Zła jakość połączenia gdzieś też jest możliwością.
Dzięki AP. Myślę, że przetestujemy nadajnik, a także wyjmiemy zestaw wskaźników i wyczyścimy połączenia.

#14 ·
Wolne lub martwe obrotomierze w Milano są bardzo powszechne. Wymaga to demontażu i naprawy zespołu wskaźników - jest potencjometr i kondensator (z pamięci), które wymagają wymiany. Wiele warsztatów zajmujących się wskaźnikami może to zrobić. Mój obrotomierz w moim samochodzie wolno się wychylał, więc go wyjąłem i wysłałem do Palo Alto. Naprawili go i skalibrowali za bardzo rozsądną cenę, około 100 dolarów, cena może być teraz wyższa.

Niesprawny prędkościomierz? Zastanawiam się, jaki jest PRAWDZIWY przebieg tego samochodu po tym wszystkim... :D

Tak przy okazji - ktoś wyraźnie grzebał w tym zespole wskaźników. Niesprawne prędkościomierze Verde są również dość powszechne.

#15 ·
Jeśli przewód sygnałowy od wzmacniacza do prędkościomierza zostanie przypadkowo uziemiony, gdy zasilanie jest włączone, przepali to tranzystor wyjściowy we wzmacniaczu. Przetestowałem kilka wzmacniaczy, w tym kilka dla Roba. Wszystkie albo działały poprawnie, albo tranzystor był przepalony.

#16 · (Edited)
Dokąd zmierzamy od tego momentu?

Myślałem o nowym wątku lub dołączeniu do jednego z wątków alfaparticle na ten temat, ale dlaczego nie połączyć całego bólu i cierpienia?

Pacjent to '88 Milano, który doznał natychmiastowej awarii prędkościomierza podczas jazdy na wjeździe na autostradę. Wskazówka spadła od razu na dół (10 mil na godzinę?).

Do tej pory czujnik transaxle został sprawdzony (rezystancja) i jest w porządku.
Wzmacniacz został sprawdzony na oscyloskopie z zapasowym induktorem, a następnie z czujnikiem TA podczas obracania tylnego koła.
Ostatnią obawą był brak napięcia akumulatora we wzmacniaczu, ale to zostało sprawdzone i jest w porządku po ponownym podłączeniu deski rozdzielczej. To napięcie jest dostarczane przez prędkościomierz/zespół wskaźników.
Okablowanie zostało sprawdzone od wzmacniacza do prędkościomierza/zespołu wskaźników i wydaje się być w porządku.

No więc... dokąd zmierzamy od tego momentu?

Cóż, co jeszcze zostało? Tylko sam prędkościomierz. Czy prędkościomierz nadaje się do naprawy?
Jakieś inne przemyślenia? Czy ktoś ma zapasowy?

Dzięki.

peakay, czy twój prędkościomierz działa teraz?

#17 ·
Tylko tak dla informacji, prędkościomierz sam w sobie wydaje się dość powszechną usterką w Verde. Palo Alto jest rozwiązaniem, on również ponownie kalibruje inne wskaźniki za bardzo rozsądną kwotę.

Wysłane z mojego SM-G935V używając Tapatalk

#18 ·
Wzmacniacz emituje falę prostokątną o napięciu 12 V. Jestem teraz na lotnisku, więc nie mam żadnych notatek, ale instrument potrzebuje określonego napięcia, być może 6 lub 7 woltów. Wiem, że napięcie potrzebne przez obrotomierz zależy od obrotów na minutę. Potrzebuje więcej napięcia w miarę wzrostu prędkości. Niewystarczający sygnał powoduje, że igła działa poprawnie do określonej liczby obrotów na minutę, a następnie spada do zera. Podnosi się ponownie, gdy obroty spadają.
Ostatni obrotomierz, który sprawdzałem, miał lepką igłę. Wskazywał za mało przy rosnących obrotach i za dużo przy spadających obrotach. Stuknięcie w instrument powodowałoby przesunięcie do prawidłowego odczytu. Bawiłem się tylko elektroniczną stroną tych rzeczy i nie planuję wchodzić w mechaniczny ruch.

#19 ·
Cześć AP,
Przejrzałem wszystkie twoje szczegółowe posty. Doskonałe.

Czy twój ostatni post jest skierowany do mnie? Dla jasności, problem dotyczy prędkościomierza. Wzmacniacz pokazuje bardzo podobne przebiegi do tych, które zamieściłeś. Problem wydaje się tkwić w 'głowicy'. Wszystko inne wydaje się być w porządku. Czy w jednostce centralnej znajduje się konwerter częstotliwości na napięcie? A może współczynnik wypełnienia wraz z częstotliwością fali prostokątnej zmienia się wraz z prędkością, umożliwiając pewnego rodzaju konwersję analogową?

Prawdopodobnie zajrzę do wskaźnika, żeby zobaczyć, co tam jest... ale ostrożność jest wskazana bez zamiennika.

Szczęśliwej podróży.