Giulia Ti Q4
Rok modelowy 2018
Data produkcji 09/2017
5.11.2022 - Szyberdach zablokował się w pozycji otwartej. Strona kierowcy zamykała się całkowicie, ale strona pasażera pozostawała w pozycji uchylonej.
12.05.2022 – Przejechałem godzinę do najbliższego dealera i zadałem pytania. Technik Alfa spojrzał na to przez ~1 minutę i powiedział, że potrzebuję nowego zespołu (nie byli w tym lekkomyślni,
wymienili dwa szyberdachy w ciągu ostatnich kilku tygodni). Pojazd nie jest objęty gwarancją. Ewentualnie powiedział, że może spróbować wymienić tylko linkę, ale to prawdopodobnie tylko tymczasowe rozwiązanie. Pozwoliłoby mi to zamknąć szyberdach, ale należałoby się spodziewać, że ponownie się zepsuje w przyszłości.
Drugi dealer powiedział, że to
powszechny problem i potrzebny jest cały zespół, cena miała wynosić 2500 - 3000 USD.
Trzeci dealer powiedział, że to
powszechne w modelach z lat 2018-2019. Nie prosiłem o wycenę.
Ceny:
Wymiana całego zespołu ~2500,00 - 3000,00 USD
6ZQ74U7BAA SZYBERDACH 1900,00 USD (części) ??? (robocizna nie została wyceniona)
Tylko wymiana linki (opisana jako tymczasowa) ~1100,00 USD przed opodatkowaniem
68417429AA ZESTAW LINKI 164,00 USD (części) ~880 (robocizna)
Żaden z dealerów nie mógł zaoferować samochodu zastępczego ani odwieźć mnie do domu, więc postanowiłem przemyśleć swoje opcje podczas godzinnej jazdy do domu.
13.05.2022 – Szyberdach naprawiony.
Mój problem:
Strona pasażera szyberdachu nie uszczelnia się, pozostaje w pozycji uchylonej.
Widok: Stojąc przy
tylnym kole kierowcy, szyberdach uchylony, patrząc poniżej szyby.
Legenda:
Metalowa tuleja prowadząca,
Plastikowy adapter wyrównujący,
Śruba mocująca plastikowy adapter wyrównujący
Widok: Stojąc przy tylnym kole pasażera, szyberdach uchylony, patrząc poniżej szyby.
Legenda:
Metalowa tuleja prowadząca,
Plastikowy adapter wyrównujący,
Śruba mocująca plastikowy adapter wyrównujący,
Linka, która popycha i ciągnie szyberdach do jego pozycji
Można zauważyć na widoku
pasażera, że metalowa tuleja prowadząca odłączyła się od plastikowego adaptera wyrównującego. To problem, ponieważ gdy (bardzo sztywna) linka jest pchana i ciągnięta przez silnik szyberdachu, metalowa tuleja prowadząca jest teraz pchana i ciągnięta w kierunku tyłu lub przodu samochodu, zamiast przesuwać mocowania szyberdachu wzdłuż ich szyny prowadzącej.
Radełkowanie na metalowej tulei – Można również zobaczyć pewne radełkowanie na metalowej tulei prowadzącej (rowki, które tworzą kształty rombów lub X). Ma to na celu zapewnienie plastikowemu adapterowi wyrównującemu czegoś do „chwycenia”, gdy metalowa tuleja prowadząca jest wciśnięta w niego. Radełkowanie jest bardzo płytkie i nie ma dowodów na jakikolwiek rodzaj epoksydowej, więc te dwa elementy mogą nie mieć wystarczającej siły trzymania w porównaniu do siły pchającej/ciągnącej linki.
Widok: Z
siedzenia pasażera w kierunku tylnego koła pasażera, szyberdach przesunięty do tyłu, patrząc poniżej szyby.
Pęknięcie w plastikowym adapterze wyrównującym – Również przyczyną uszkodzenia szyberdachu jest to pęknięcie w plastikowym adapterze wyrównującym, którego szczerze mówiąc nie zauważyłem, dopóki nie napisałem tego posta. Pęknięcie zostało prawdopodobnie spowodowane przez siły góra/dół z linki z powodu pchania. (Pomyśl o trzymaniu grubej liny między dwoma rękami i pchnięciu jedną ręką w kierunku drugiej. Lina zwija się zamiast odpychać rękę. W przypadku Giulii linka zwija się i wywiera nacisk na metalową tuleję prowadzącą i plastikowy adapter wyrównujący.
Hipoteza przyczyny pierwotnej:
Pchanie/ciągnięcie linki podczas normalnego użytkowania szyberdachu wywiera nacisk na ścianki plastikowego adaptera wyrównującego. Z czasem siła ta spowoduje pęknięcie plastikowego adaptera wyrównującego. Po utworzeniu się pęknięcia siła tarcia między plastikowym adapterem wyrównującym a metalową tuleją prowadzącą jest zmniejszona i nie jest już wystarczająca do złagodzenia siły pchającej/ciągnącej linki. Dalsze normalne użytkowanie szyberdachu, a tym samym ciągłe pchanie/ciągnięcie linki, spowoduje oddzielenie się metalowej tulei prowadzącej od plastikowego adaptera wyrównującego.
Jak naprawiłem swój, aby znów się zamknął?
- Zdejmij szybę szyberdachu. To jedyny krok, w którym pomocnik jest cenny, ponieważ podniesienie go po wykręceniu sześciu (6) śrub może być niezręczne.
- T25 Torx – Dwie (2) zewnętrzne i jedna (1) wewnętrzna po obu stronach kierowcy i pasażera, łącznie sześć (6) śrub.
- Wykręć śrubę plastikowego adaptera wyrównującego. Poniższe zdjęcie jest zrobione przeze mnie stojącego w otworze szyberdachu i patrzącego w dół. Widać śrubę, która trzyma plastikowy adapter wyrównujący, została wykręcona, co pozwala na obracanie i przesuwanie plastikowego adaptera wyrównującego po kablu.
- T25 Torx – Dostęp od dołu za pomocą klucza ¼” z końcówką Torx T25. Uważaj, aby nie upuścić końcówki Torx do pustki.
- Przesuń plastikowy adapter wyrównujący z powrotem na metalową tuleję prowadzącą.
- Wywierć PŁYTKIE otwory w plastikowym adapterze wyrównującym o średnicy równej średnicy metalowego drutu z wieszaka. Uważaj, aby NIE wnikać w miejsce, w którym porusza się kabel.
- UWAGA – Nie jestem pewien, czy zrobiłbym to z perspektywy czasu. Osłabi to plastikowy adapter wyrównujący i da kolejne miejsce do generowania pęknięcia.
- Zegnij kawałek wieszaka (1-2 cale długości) tak, aby jedna strona weszła do otworu, który właśnie zrobiłeś, a druga mogła być przymocowana do metalowej tulei prowadzącej. (patrz zdjęcia poniżej)
- Epoksyduj to, co właśnie zrobiłeś, ale nie za dużo, ponieważ nie chcesz, aby przypadkowa epoksydowa znajdowała się wokół czegokolwiek, co się porusza (czyli wszystko otaczające miejsce, w którym pracujesz).
- Użyłem standardowego JB Weld w mojej naprawie. To ta jasnoszara rzecz.
- Pozwól wyschnąć zgodnie z instrukcjami na epoksydzie. (15-24 godziny dla mojego)
- Zamontuj szybę szyberdachu z powrotem na szynach. (zabezpiecz, ale nie super mocno)
- Mogą istnieć instrukcje dotyczące prawidłowego montażu, ale zrobiłem to jak koła w samochodzie, dokręcając palcami w kolejności diagonalnej.
- Wstrzymaj oddech i spróbuj zamknąć szyberdach.
- Jeśli się zamknie, sprawdź go z zewnątrz i upewnij się, że szyba wygląda na równomiernie rozłożoną i że wszystkie gumowe uszczelki wyglądają dobrze.
- Następnie otwórz ponownie na tyle, aby mocno dokręcić. Nie jestem pewien, czy istnieje ustawienie momentu obrotowego. Z fabryki użyli czegoś, co wygląda jak czerwony klej do śrub. Włożyłem go z powrotem bez dodatkowej epoksydy ani niczego.
- Jeśli się nie zamknie, przeklnij dużo i może spróbuj ponownie. Prawdopodobnie nie stracisz żadnych pieniędzy, a dealer nadal będzie chciał wymienić cały zespół.
Z perspektywy czasu zrobiłbym również coś, aby spróbować naprawić pęknięcie w plastikowym adapterze wyrównującym, ale to zadanie na inny dzień. Nie planuję korzystać z szyberdachu od tej pory, ponieważ nie czerpię wystarczającej radości z dziury w dachu, aby naprawa za 3000,00 USD była tego warta. Nie wspominając o konieczności wymyślenia, czym jeździć przez kilka tygodni, gdy samochód jest u dealera.
Zapobieganie:
Na podstawie tego, czego się nauczyłem, wykonując powyższą pracę,
myślę, że można temu zapobiec, wzmacniając plastikowe adaptery wyrównujące wokół obwodu i umieszczając trochę epoksydy w miejscu, w którym metalowa tuleja prowadząca styka się z plastikowym adapterem wyrównującym.
Zostawię tę pracę innemu dobremu obywatelowi.
Specjalne podziękowania:
Mój tata - który zawsze pracował nad swoimi pojazdami przed udaniem się do dealera. Jeśli nie masz pieniędzy do stracenia, może masz wolny czas i dobrą głowę na ramionach, aby samemu to rozgryźć.
Sąsiad Bob – który pomógł mi po drodze i wpadł na pomysł przymocowania dwóch elementów wieszakiem i wykonał tę pracę bez zarzutu. Bob ma wspaniały Corvette, świetny trawnik i bardzo przyjazne psy.
Instrukcje Haynes – mogą już nie istnieć, ale przeprowadziły mnie przez wiele napraw pojazdów w moich nastoletnich i dwudziestych latach. Patrzę na ciebie Toyota Celica z 1989 roku i Mini Cooper S z 2003 roku.
Fora – takie jak to, które wypełniają luki w wiedzy dla społeczności, gdy ktoś dostaje dzikie włosy i decyduje się powiedzieć: „Pieprzyć dealera, mogę to zrobić sam”.