Alfa Romeo Forums banner

Wtrysk paliwa Bosch L-jetronic - Odniesienie do rozwiązywania problemów

20K views 11 replies 6 participants last post by  John533i  
#1 ·
Dla wszystkich, którzy potrzebują rozwiązywać problemy z wtryskiem paliwa Bosch L-jetronic, natknąłem się na ten dokument. Zawiera on bogactwo informacji.

#5 ·
Dzięki wszystkim za zamieszczanie
Całkiem serio, dla kogoś, kto ma problemy ze swoim Bosch FI, warto skorzystać z przewodnika lub instrukcji, aby systematycznie rozwiązać problem. Można wydać dużo czasu i pieniędzy, robiąc 'strzały' i skróty... przypadkowo próbując naprawić to, co jest nie tak.

Jeden z moich starych garbusów również używa Bosch L-jetronic FI; duża część wiedzy dotyczy garbusa i Alfy. Co to również oznacza, to jeśli utkniesz, ktoś, kto zna chłodzone powietrzem VW FI, może również naprawić Twojego Spidera!

#6 ·
Przy okazji, kupiłem wał korbowy na craigslist, a facet miał 308, z którym miał problemy z zimnym startem. Od razu zidentyfikowałem K-Jet i powiedziałem mu, czego ma szukać, aby jego zawór zimnego startu rozpylał paliwo. Okazuje się, że płacisz duże pieniądze za posiadanie galopującego konia na swoim czarnym plastikowym CSV... ale numer części pasował również do Volvo. Dużo taniej, ale niebieski plastik.

#7 ·
Dzięki blkzoe. Zdecydowanie kilka dobrych informacji na temat testowania części układu wtrysku paliwa. Wydaje się, że jest to tylko dla Fiata, więc należy zachować ostrożność przy używaniu numerów zacisków i lokalizacji dla naszych Alfa Spiderów. Procedura Ghnl jest specyficzna dla naszych samochodów, więc jest lepszym źródłem.

Jedną rzeczą, której nie udało mi się znaleźć, jest dobry przewodnik rozwiązywania problemów „nie uruchamia się” lub opis dla systemu Bosch L-jetronic. Instrukcja serwisowa, którą posiadam, jest najlepszym przewodnikiem krok po kroku, ale w dużej mierze opiera się na dostępie do testera Bosch. Na szczęście w ostatnim czasie nie było serii postów „mój samochód kręci, ale nie odpala”. Być może jest wystarczająco dużo postów, które ludzie mogą zbadać, aby pomóc im rozwiązać problemy. Kilka lat temu przeszedłem przez kilka obszernych rozwiązywań problemów w moim '82 w celu usunięcia braku iskry, więc mam pewne pomysły na to, jak może wyglądać przewodnik. Byłbym skłonny współpracować z kilkoma innymi członkami, aby stworzyć przewodnik rozwiązywania problemów, szczególnie w przypadku braku uruchomienia, jeśli wydaje się, że istnieje taka potrzeba.

#8 · (Edited)
Steve, też o czymś takim myślałem. Moim zdaniem tak wiele z L-jet to system, że trzeba przejść przez większość lub wszystkie testy i tak. Aby cokolwiek z tego zadziałało, wszystko musi działać. A ponieważ system FI zależy od działającego systemu zapłonowego, to co najwyżej można zawęzić to do sprawdzenia iskry i sprawdzenia paliwa i znalezienia brakującego składnika. I pamiętaj, że znalezienie jednej usterki nie oznacza, że znalazłeś wszystkie usterki.

Tester Boscha (czytałem o nich, widziałem zdjęcia, ale nigdy nie trzymałem ani nie używałem żadnego) to w zasadzie woltomierz z omomierzem z konektorami do wiązki ECU. Obracając przełącznik obrotowy, automatycznie wykonuje różne testy bez konieczności przesuwania przewodów VOM i przełączania między woltami lub omami.

Chciałbym, żeby wszyscy używali tej samej/właściwej terminologii opisując objawy. Zbyt wiele razy widziałem, jak ludzie piszą 'kręci, ale nie odpala', co sprawia, że myślę, że silnik się obraca, ale nie zapala, tylko po to, by odkryć, że rozrusznik w ogóle nie zazębia się z kołem zamachowym!

#10 ·
Eric, Daj mi kilka dni na uporządkowanie moich notatek i bazgrołów, a wyślę Ci e-mailem kilka moich przemyśleń na temat tego, jak coś skonfigurować. Całkowicie zgadzam się z potrzebą precyzyjnej i dokładnej terminologii. Wiem, że byłem winny mieszania opisów problemów.

#12 ·
Tak, na pewno dużo bym zapłacił za wygodę. Zawsze, gdy przenoszę leady w procesie wieloetapowym, muszę wcześniej zapisać każdy z kroków/zadań, w przeciwnym razie łatwo tracę orientację w tym, co robię i dokąd zmierzam z rozwiązywaniem problemów. Zawsze, gdy w coś się zagłębiam, wydaje się, że znajduję niezwiązany problem; kosmetyczny, pogorszenie stanu wiązki przewodów itp., na którym się zawieszam.

Zestaw testowy ułatwiłby mi sprawę. Nie planuję żadnego kupować, ale mimo wszystko. Całkiem fajne, jeśli wiesz, jak go dobrze używać.