Alfa Romeo Forums banner
81 - 100 of 120 Posts
Gdzie to idzie?

Panowie,

Zazwyczaj robię bardzo dokładne zdjęcia rzeczy, gdy je rozkładam, ale demontując moje wspomaganie hamulców, pominąłem kilka rzeczy, których nie mogę dostrzec na schemacie rozłożeniowym we wcześniejszej części wątku.

Czy ktoś może mi wskazać, gdzie powinna znaleźć się ta sprężyna i zawór/uszczelka? To GTV 2000 z 1974 roku z podwójnymi wzmacniaczami.

Dzięki,

Mark

Attachments

Właśnie tam myślałem, że poszło, ale mogło pasować po obu stronach zaworu. Pamiętasz, czy była to strona wewnętrzna czy zewnętrzna, ponieważ nie jest to pokazane na schemacie rozłożeniowym.

Attachments

Cześć wszystkim, wszelkie uwagi na temat mojego dylematu dotyczącego umiejscowienia sprężyny są bardzo mile widziane. Zobacz zdjęcie w poście nr 81 powyżej.

Miałem również dziś wieczorem okazję zobaczyć, jak znajomy demontuje wzmacniacz hamulcowy 1750 i nie zawiera on tych sprężyn, zgodnie z powyższym schematem. Muszą więc być ewolucją do jednostki 2000. Jeszcze raz dziękuję.

M

Panowie,

Zazwyczaj robię bardzo dokładne zdjęcia rzeczy, gdy je rozkładam, ale demontując mój wzmacniacz hamulcowy, pominąłem kilka rzeczy, których nie mogę dostrzec na schemacie rozłożeniowym we wcześniejszej części wątku.

Czy ktoś może mi wskazać, gdzie powinna znajdować się ta sprężyna i zawór/uszczelka. To GTV 2000 z 1974 roku z podwójnymi wzmacniaczami.

Dzięki,

Mark

W każdym razie w USA te wzmacniacze zniknęły, gdy w 1971 roku wprowadzono pedały wiszące. Pedały wiszące mają zintegrowane wzmacniacze, które są nadal de facto standardem w samochodach. Myślę, że twoje samochody RHD nie mogły pomieścić wiszących pedałów, stąd GTV2000 z podwójnymi wzmacniaczami.

Cześć Mark, czy dostałeś mojego e-maila wysłanego kilka dni po wieczorze w pubie Alfaclub? Wyjaśniłem w nim, gdzie pasują te elementy. Daj znać, jeśli nie.... Z poważaniem, Graham H Gdzie to pasuje? Panowie, Zazwyczaj jestem dość dokładny, robiąc zdjęcia podczas rozkładania rzeczy, ale demontując mój serwo hamulcowy pominąłem kilka rzeczy, których nie mogę znaleźć na schemacie rozłożeniowym we wcześniejszym wątku. Czy ktoś może mi wskazać, gdzie pasuje ta sprężyna i zawór/uszczelka? To GTV 2000 z 1974 roku z podwójnymi serwami. Dzięki, Mark

Jeśli chodzi o filtr zaworu....zobacz post#51 ...strona 4 tego wątku.

..... J&L Spares, brytyjski regenerator wspomagaczy i innych elementów hamulcowych .... rozmawiał z dżentelmenem o imieniu Phil .... Zadzwoniłem następnego dnia, a Phil odpowiedział, że mają dostępne części zamienne, które, choć nie identyczne z oryginalnymi, działałyby równie dobrze. To są części, które dostałem na zdjęciu.

Cześć

Mój serwo/wzmacniacz Bonaldi powoduje, że hamulce okresowo się nie zwalniają.

Jakiś czas temu w komorze silnika użyto gaśnicy proszkowej. Wzmacniacz może być całkowicie zepsuty, jednak zanim go potępię, chciałbym upewnić się, że cały proszek został usunięty, a filtr na zespole zaworu powietrza (pięciokąt) nie jest zatkany i że przewód podciśnieniowy jest sprawny.

Jak usunąć filtr zaworu powietrza? Czy metalowa nasadka po prostu się zdejmuje? A może po wykręceniu 5 śrub mocujących dolną połowę pięciokąta wszystko się rozleci?? Czy nigdy się nie odsłoni prawidłowo?

Przepraszam, jeśli to głupie pytania!

Jonathan

Wykręć 5 śrub z pięciokątnej osłony. W środku nie ma sprężyny. Zdejmij osłonę. Pod spodem znajduje się membrana z metalowym elementem pośrodku. Zostaw ją na miejscu, jeśli możesz.

owns 1991 Alfa ES-30 Sprint Zagato
Problemy z serwem hamulcowym Bonaldi

Jonathan - Tak - metalowa nasadka na górze zespołu odpowietrzającego rzeczywiście się zdejmuje - wciśnij zatrzaski i zeskoczy - pod spodem znajduje się sprężyna i metalowa podkładka gumowa. Mam 2 serwa, które w tej chwili przebudowuję, więc mogę zrobić zdjęcie, jeśli to pomoże. Byłbym zaskoczony, gdyby dużo proszku z Twojej gaśnicy dostało się do wnętrza wspomagania.

Uwolnienie zablokowanego tłoka/zaworu

Właśnie rozebrałem 2x boostery i małe zawory utknęły pod zaworem w kształcie pięciokąta, wokół wewnętrznego korpusu było dużo skrystalizowanego płynu hamulcowego, więc wrzuciłem korpus boostera do bardzo gorącej do wrzącej wody, wyjąłem je i dałem im kilka dobrych, solidnych uderzeń w imadło i wyskoczyły zablokowane zawory.

Dobra rada. Mam 6 z tych rzeczy, oczyszczonych z płynu hamulcowego najlepiej jak potrafiłem, w magazynie. Dzięki.

I removed a stuck bullet piston using a grease gun connected to the booster inlet connection
To wspaniale, że to zadziałało... ale nie zawsze działa. Mam 2 obudowy, w których zawór wciąż jest zablokowany (prawdopodobnie z powodu korozji lub pogorszenia stanu gumowych uszczelek).

Wzmacniacze hamulcowe Benditalia -- Jak usunąć zablokowane elementy??

Dzięki wszystkim, którzy sprawili, że ten wątek jest bardzo przydatny. Mam nadzieję, że mój problem nie jest jednym z tych, które zostały już rozwiązane -- jeśli tak, to nie widziałem go na BB, więc każda pomoc jest mile widziana. Oto problem:

Jestem w trakcie modernizacji moich podwójnych wzmacniaczy Benditalia z '69 roku w moim Spiderze z '69 roku i nie mam szczęścia w wyjmowaniu niektórych z ostatnich małych elementów z głównej komory cylindra (nie jestem do końca pewien mojej terminologii, więc proszę wybaczyć przybliżony język). Odnosząc się do schematu rozłożeniowego, udało mi się usunąć części nr 12,3, 4, 5, 6 & 105.14.45.022.02 (??). Części, które wydają się być zardzewiałe i nieruchome, to 7, 8, 9, 20 i 19.

A takżę, myśląc o kroku naprzód, na wypadek gdyby któraś z tych zamrożonych części była zła, czy ktoś wie o dostępności zamienników? Wcześniejszy post zidentyfikował J & L Spare Export Ltd., ale jeszcze ich nie próbowałem i czekam, aż będę mógł zobaczyć, co mam w ręku.

Na koniec, co jest zalecane do smarowania elementów wewnętrznych przy ponownym montażu? Planowałem użyć Permatex Ceramic Extreme Brake Part Lubricant. Czy jest jakiś problem?

Wielkie dzięki z góry.

Scott

Cześć, jestem z Niemiec i mam mały problem.

Wzmacniacz hamulców opisany przez Państwa jest zainstalowany w moim trójkołowcu. Coś jest z nim nie tak, więc zakładam, że wzmacniacz hamulców jest uszkodzony. Niestety problem polega na tym, że nie można tego przypisać przez firmę Bosch, co dosłownie oznacza, że nie ma istniejącego oznaczenia typu.

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby mogli Państwo pomóc mi w tym problemie i przesłać mi e-mailem listę części zamiennych.

Pozdrawiam,

Andre

Oto kilka zdjęć całej zdemontowanej jednostki, na wypadek gdyby to pomogło. Nie mam listy części, ale wszystkie części powinny być widoczne na jednym z tych schematów. Długi ciąg maleńkich części wychodzi z wału w długim aluminiowym elemencie. To było *****, żeby je wyjąć. Wziąłem metalowy szpikulec do grillowania i spiłowałem go, aż był na tyle wąski, żeby włożyć go w mały otwór na końcu. Następnie pchałem, aż części się poluzowały i wyszły szerszym końcem. Uważaj, aby nie przebić czarnego plastikowego kubka, który je wszystkie trzyma. Przerażający proces. Powodzenia.

Attachments

Hołd dla ciebie za twoją pomysłowość i cierpliwość. Mam 6 starych, które leżą. Planowałem użyć ich jako kotwicy do łodzi. Dajesz mi nadzieję.

81 - 100 of 120 Posts