Alfa Romeo Forums banner

odpowietrzanie sprzęgła: Czy robię to źle, czy też mój siłownik sprzęgła jest uszkodzony?

28K views 36 replies 12 participants last post by  jarred  
#1 ·
Kupiłem częściowo odrestaurowanego pająka S2. Próbuję (bezskutecznie) odpowietrzyć sprzęgło. Jestem prawie pewien, że robię to poprawnie, ale dla sprawdzenia:

- Przymocuj wąż do króćca odpowietrzającego. Zanurz drugi koniec w kubku z płynem hamulcowym.
- Napełnij zbiornik płynem do linii "max".
- Niech znajomy usiądzie na fotelu kierowcy
- Otwórz zawór odpowietrzający
- Niech znajomy pompuje pedał sprzęgła
- Upewnij się, że zbiornik pozostaje wypełniony powyżej linii "min"
- Gdy w kubku z płynem hamulcowym nie pojawiają się pęcherzyki powietrza, niech znajomy przytrzyma pedał sprzęgła wciśnięty do podłogi
- Zamknij zawór odpowietrzający

To była moja metoda. Pompowalem pedał sprzęgła przez dobre dziesięć minut. Nie udało mi się tego uruchomić. Jeśli powtórzę powyższe czynności, czasami z węża pod samochodem nadal wydobywa się powietrze. Czy robię coś źle, czy powinienem zacząć rozważać możliwość, że coś się zepsuło?

#2 ·
Czy zwróciłeś uwagę na to, jak odpowietrznik w siłowniku pomocniczym był zorientowany? Mój chce naturalnie siedzieć z odpowietrznikiem na dole siłownika pomocniczego, ale w ten sposób nie pozbędziesz się powietrza. Kiedy robię swój, obracam go i trzymam ręką, tak aby odpowietrznik znajdował się w najwyższym punkcie lub w jego pobliżu.

#3 ·
Często trudno jest odpowietrzyć układ sprzęgła - próbujesz wepchnąć powietrze w dół - w przeciwieństwie do tego, co chce zrobić.

Wolę odpowietrzać odwrotnie. Weź dużą strzykawkę (lub czystą pompkę do oleju) i przymocuj ją do śruby odpowietrzającej krótkim odcinkiem wężyka. Otwórz śrubę odpowietrzającą i wciśnij płyn do zbiornika (upewnij się, że się nie przelewa, ponieważ płyn hamulcowy jest również dobrym zmywaczem farby). W ten sposób wypychasz powietrze w górę - w sposób naturalny.

Upewnij się również, że śruba odpowietrzająca znajduje się najwyżej na siłowniku. Siłownik może obracać się w swoim mocowaniu na obudowie dzwonu.

#4 · (Edited)
Myślę, że moje pierwsze pytanie brzmiałoby: dlaczego odpowietrzasz hydrauliczny układ sprzęgła?

Czy wymieniłeś cylinder pomocniczy lub główny?

Jeśli wymieniłeś główny, czy najpierw go odpowietrzyłeś? Odpowietrzanie nowego cylindra głównego to w zasadzie "obowiązek".

Popieram komentarz GV27 (upewnij się, że odpowietrznik na siłowniku pomocniczym jest na godzinie 12:00), ponieważ powietrze się unosi.

Podczas odpowietrzania otwieram śrubę odpowietrzającą, każę żonie (lub przyjacielowi) wcisnąć pedał sprzęgła do podłogi i trzymać go tam, a następnie dokręcam śrubę odpowietrzającą, zanim pozwolę pomocnikowi zwolnić pedał sprzęgła. Powtórz ten krok kilka razy.

Czasami pomaga wciśnięcie sworznia tłoka siłownika pomocniczego całkowicie do korpusu siłownika pomocniczego, gdy śruba odpowietrzająca jest otwarta, ponieważ powietrze może utknąć na dalekim (cylindrowym) końcu siłownika pomocniczego, a ponieważ zasilanie i odpowietrzanie znajdują się na przeciwnym końcu, cykliczne przepływanie płynu tylko za pomocą pedału sprzęgła nie zawsze usuwa powietrze z całej komory siłownika pomocniczego.

Inna wskazówka: jeśli poluzujesz śrubę odpowietrzającą za bardzo, powietrze może zostać zassane z okolic gwintów śruby odpowietrzającej, więc spróbuj otworzyć ją tylko o 1/4 do 1/2 obrotu podczas odpowietrzania. Może nawet załóż taśmę teflonową lub uszczelniacz typu szpachlowego na gwinty śruby odpowietrzającej.

Na koniec, ostatnia możliwość: jeśli podczas pracy ze sprzęgłem musiałeś poluzować lub rozłączyć połączenie między sztywnym przewodem a gumowym wężem, upewnij się, że połączenie jest ponownie bardzo szczelne. Jednym ze sposobów sprawdzenia tego jest pozostawienie zamkniętej śruby odpowietrzającej i poproszenie pomocnika o mocne naciśnięcie pedału sprzęgła, podczas gdy obserwujesz to gwintowane połączenie. Jeśli zauważysz najmniejszą kroplę płynu wyciekającą z tego połączenia, gdy przewód jest pod ciśnieniem, powietrze będzie nadal dostawać się do środka podczas odpowietrzania (zapytaj mnie, jak to odkryłem).

Powodzenia,

#5 ·
Jarred,
Używając swojej metody, upewnij się, że odpowietrznik jest na godzinie 12, jak sugerował Eric, ale także zrób odwrócone U z rurką, gdy opuszcza odpowietrznik. W ten sposób masz kolumnę płynu nad odpowietrznikiem, a jeśli coś zostanie zassane z powrotem, wiesz, że to płyn, a nie powietrze. Możesz również uwięzić pęcherzyk powietrza w miejscu, gdzie przewód hydrauliczny łączy się z pompą hamulcową. Poproś znajomego, aby wywarł niewielki nacisk na pedał sprzęgła i poluzował złączkę - trzymaj wokół niej szmatkę, aby zatrzymać płyn hamulcowy, który się wydostaje. To odpowietrzy pęcherzyk powietrza.

#6 ·
Witajcie,

Nie wiedziałem, że obracanie siłownika pomocniczego jest takie proste. Nigdy nie próbowałem. Dziś wieczorem podniosę samochód ponownie i spróbuję go obrócić. Jeśli się nie zablokuje (rdza może działać przeciwko mnie w tym przypadku), poproszę kogoś, aby pomógł mi powtórzyć proces odpowietrzania.

Nie wymieniłem ani siłownika głównego, ani pomocniczego, kiedy dostałem samochód, stwierdziłem, że w przewodzie sprzęgła nie ma płynu hydraulicznego. Nie posiadam samochodu wystarczająco długo, aby musieć wymieniać zużyte części. Próbuję tylko doprowadzić go do stanu, w którym będzie można nim jeździć na razie.

Ed, czy sugerujesz, żebym usunął złączkę, w której rura łączy się z siłownikiem głównym i wkręcił ją z powrotem, aby wypuścić powietrze?

Zdam relację po tym, jak będę miał okazję wypróbować Twoje sugestie. Może to potrwać kilka dni.

Dzięki.

#9 ·
Kiedy mówisz 'pompuj pedał sprzęgła', co masz na myśli? W górę i w dół?

Przy pedale sprzęgła w górze, otwórz odpowietrznik. Wciśnij pedał w dół, a następnie zamknij odpowietrznik, zanim puścisz pedał z powrotem w górę. Pedał w górę, otwórz odpowietrznik, pedał w dół, zamknij odpowietrznik. W ten sposób powietrze nie dostanie się od dołu.

Jak wspomnieli inni, upewnij się, że odpowietrznik jest wysoko na siłowniku. Obróć siłownik, jeśli trzeba.

Odpowietrzanie u góry może również pomóc, jeśli nie możesz uzyskać dobrego wyczucia pedału.

bs

#10 ·
Kiedy dostałem samochód, odkryłem, że w przewodzie sprzęgła nie ma płynu hydraulicznego. Cóż, jeśli części są oryginalne - lub przynajmniej stare - i w układzie nie ma płynu, pomijając inne wyjaśnienia, założyłbym, że wysprzęglik przecieka i wymaga wymiany. Myślę, że dowiesz się tego, jak go odpowietrzysz i napełnisz. Należy pamiętać, że jeśli te części hydrauliczne pozostają suche przez długi czas, uszczelki dość szybko się zużywają.

#11 ·
Prawdopodobnie musisz ustalić przyczynę. Zamknąłbym odpowietrznik i zaczął pompować pedałem. Jeśli pedał zacznie się usztywniać, a siłownik zacznie się poruszać po kilku naciśnięciach, to w układzie jest powietrze. Jeśli nie ma żadnej zmiany w oporze, niezależnie od liczby cykli, to prawdopodobnie masz uszkodzony cylinder główny i tłok porusza się przez płyn, a nie naciska na niego. Jeśli pedał jest twardy, ale siłownik się nie porusza, to siłownik jest prawdopodobnie zamrożony. Wiedza o tym, co jest nie tak, wskaże ci rozwiązanie.

#14 ·
A jeśli uszczelki pompy hamulcowej są uszkodzone i nie przepychają płynu do siłownika, prawdopodobnie po prostu przepuszczają płyn obok uszczelek w kierunku (lub do) serwa/wzmacniacza. Nie zaszkodzi sprawdzić powierzchnię wzmacniacza pod pompą hamulcową pod kątem śladów płynu lub całkowicie wyjąć pompę hamulcową z serwa i zajrzeć do środka, aby się upewnić, ale zwykle nie dostanie się on do wzmacniacza, chyba że silnik pracuje i podciśnienie go wciąga.
Umm, mówimy o sprzęgle, a nie o hamulcach...

#15 ·
Z mojego doświadczenia wynika, że znalezienie suchego sprzęgła hydraulicznego jest dobrym wskaźnikiem tego, że wkrótce kupisz nowy cylinder główny i pomocniczy oraz elastyczny przewód.
Tak. Równie dobrze możesz je teraz wymienić i oszczędzić sobie wielokrotnego wykonywania tej pracy.

#18 · (Edited)
Ostatnia aktualizacja, próbowałem obrócić siłownik. Na początku próbowałem włożyć śrubokręt między zawór odpowietrzający a wąż, aż złamałem zawór odpowietrzający. Wymiana zaworu odpowietrzającego będzie wymagała wyjęcia siłownika ze samochodu, chociaż z tego, co czytam, wydaje się, że równie dobrze mogę wymienić siłownik, ponieważ prawdopodobnie był powód, dla którego został opróżniony. Odkryłem, że z tyłu cylindra znajduje się spłaszczony obszar, aby obrócić go kluczem. Próbowałem to zrobić i się nie udało, prawdopodobnie dlatego, że sięgam pod samochód z boku, a nie pod nim.

Kiedy ktoś naciska pedał sprzęgła, płyn jest przepychany przez wąż i widzę, jak wydostaje się z węża przymocowanego do zaworu odpowietrzającego na siłowniku. Kiedy dostałem samochód, w zbiorniku nie było płynu. Przypuszczam, że istnieje duża szansa, że poprzedni właściciel planował wymianę siłownika. Zatem, jakiego narzędzia potrzebuję, aby usunąć pierścienie zabezpieczające? Słyszałem, jak to opisują, ale żaden z postów, które o tym czytałem, nie podaje nazwy tego narzędzia.

Ponadto, jakieś sugestie dotyczące podpórek podnośnika, które byłyby dobre do tego zadania? Ponieważ jest to lekki samochód, wyobrażam sobie, że wystarczą cztery podpórki podnośnika ze sklepu z narzędziami?

Edycja: Planuję kupić zamiennik od Centreline (chciałbym zamieścić link, ale moja liczba postów jest za niska), czy powinienem najpierw spróbować zregenerować mój siłownik, czy nie ma już dla niego nadziei?

#19 ·
Jeśli nigdy nie przebudowałeś siłownika pomocniczego, po prostu kup nowy. Zachowaj stary, aby przebudować go, gdy nowy zawiedzie za kilka lat. 5-10 lat wydaje się być żywotnością.

Jeśli chodzi o podpory podnośnika, mam zarówno mniejsze 3-tonowe, jak i większe 6-tonowe podpory. Większe są dobre do podnoszenia samochodu naprawdę wysoko w powietrze z większą stabilnością. Mniejsze są świetne do podnoszenia go na tyle, aby zdjąć koło. Para mniejszych podpór podniesie przód na tyle wysoko, jeśli zajdzie taka potrzeba. Po prostu upewnij się, że dasz samochodowi dobrego popchnięcia, gdy będzie w powietrzu, aby sprawdzić stabilność.

Jeśli chodzi o odpowiednie narzędzie, potrzebujesz zestawu szczypiec do pierścieni osadczych, takich jak te:

Snap Ring Pliers with Interchangeable Heads

Są trudne w użyciu nawet w dobry dzień. Namocz pierścienie osadcze i korpus siłownika pomocniczego odrobiną PB Blaster przed przystąpieniem do tej pracy i dobrze je wyczyść, aby się wysunęły. Rdza i brud pod spodem mają tendencję do zawieszania pierścieni, a także uniemożliwiają wysunięcie korpusu ze skrzyni biegów.

Wymień również wąż, gdy jest zdjęty.

Niezbyt trudna praca, ale niezbyt przyjemna. Powodzenia!

#20 ·
Dobrze, poluzowałem pierścienie osadcze. Nie schodzą całkowicie, ale jak tylko usunę wąż, będzie dobrze. Mój najnowszy problem to wyjęcie samego siłownika. Najpierw miałem środek do usuwania rdzy WD-40, potem spróbowałem PB blaster. Wycierałem siłownik i co drugi dzień nakładałem PB blaster przez ostatni tydzień i wciąż nie chce się ruszyć. Czy masz jakieś inne sugestie dotyczące jego usunięcia? Użyłem klucza na płaskiej stronie siłownika i uderzałem w niego młotkiem, próbując go poluzować i żadna z tych metod nie działa.

#23 ·
Kilka aktualizacji... robimy postępy, ale jeszcze nie do końca. Zainwestowałem w palnik propanowy i podgrzałem obudowę cylindra sprzęgła. Następnie przez chwilę uderzałem w nią młotkiem, robiąc przerwy co dziesięć minut, aby nałożyć PB. Musiałem również wywiercić kilka otworów w starym siłowniku, aby go osłabić. Po około trzech godzinach udało mi się całkowicie usunąć siłownik i stary gumowy wąż! Zdjęcie dołączone jako dowód sukcesu.

Zainstalowałem nowy siłownik sprzęgła i odpowiednio go odpowietrzyłem. Teraz działa zgodnie z oczekiwaniami, tzn. naciśnięcie pedału sprzęgła w samochodzie powoduje, że siłownik sprzęgła pcha i przesuwa dźwignię wychodzącą z obudowy skrzyni biegów. Jednak nie pcha wystarczająco daleko - jeśli spróbuję powoli wrzucić bieg, słyszę zgrzyt, wskazujący, że tarcze sprzęgła nie są wystarczająco rozdzielone. Czy jest możliwe, że w przewodzie nadal znajduje się powietrze i powinienem jeszcze bardziej odpowietrzyć układ? Czy jest jakiś inny sposób, aby siłownik pchał dalej?

Attachments

#25 ·
Gdy zostanie prawidłowo odpowietrzony, a popychacz przy pompie głównej zostanie ustawiony na określoną długość, pręt uruchamiający przy siłowniku pomocniczym powinien przesunąć się o ~ 11-12 mm. Jeśli zauważalnie mniej, zobacz pierwsze zdanie.

Jeśli siłownik pomocniczy przesunie się o określoną wartość, prawdopodobnie trudność, którą opisujesz, jest 'normalna'. Normalna w tym sensie, że nie ma synchronizacji dla zmiany z neutralnego na pierwszy lub wsteczny. Sposobem na zrobienie tego bez zgrzytania jest przesunięcie dźwigni zmiany biegów częściowo na inny bieg (powiedzmy 2 lub 3) i użycie synchronizacji tego biegu, aby zatrzymać obracające się koła zębate. Następnie przesuń dźwignię zmiany biegów na 1 lub R.

#26 ·
Norseman50: Nie jestem pewien, czy rozumiem - czy mówisz, że dźwignia wychodząca ze skrzyni biegów jest regulowana? Załączyłem zdjęcie obudowy mojej skrzyni biegów i sprzęgła.

ghnl: Obserwowałem to podczas testowania, aby upewnić się, że działa, i wydawało się, że porusza się o około centymetr. Będę musiał poprosić przyjaciela, aby wcisnął pedał sprzęgła, podczas gdy ja zmierzę to pod samochodem, aby się upewnić. Postanowiłem spróbować ponownie z twoją sugestią, aby najpierw częściowo wcisnąć drugi bieg. Spróbowałem ponownie i nacisnąłem dość mocno, hałas był jeszcze głośniejszy i postanowiłem nie ryzykować zbytniego uszkodzenia biegów. Czy przy mocno wciśniętym pedale sprzęgła powinienem być w stanie wrzucić bieg, gdy samochód stoi i nie powinien się nigdzie ruszyć?

Attachments

#27 ·
Norseman50: Nie jestem pewien, czy rozumiem - czy mówisz, że dźwignia wychodząca ze skrzyni biegów jest regulowana?
Popychacz przy siłowniku głównym jest regulowany. Ale nie jest przeznaczony do regulacji - raczej do ustawienia na określoną długość i pozostawienia w spokoju.

Przy mocno wciśniętym pedale sprzęgła, czy nie powinienem być w stanie wrzucić biegu, gdy samochód stoi i nie powinien się nigdzie ruszać?
Tak. Jak dawno temu samochód był prowadzony? Jeśli stał nieużywany przez długi czas, możliwe jest, że tarcza sprzęgła utknęła z powodu korozji. Jeśli tak jest, niemożliwe byłoby wrzucenie jakiegokolwiek biegu przy włączonym silniku.

Jeśli działanie siłownika jest dobre (ruch 11-12 mm), martwiłbym się, że tarcza jest zablokowana. Skontaktuj się z nami, aby uzyskać informacje o tym, jak ją uwolnić.

#28 ·
Zrobiłem film pod samochodem - cylinder sprzęgła wysuwa się tylko o około 3 mm. Film tutaj - https: vimeo.com/163500288 Jaka może być tego przyczyna?

Samochód stał co najmniej 6 lat. Moim zdaniem to 21 lat, i jeszcze nim nie jeździłem (mam nadzieję, że wkrótce!). Być może warto rozważyć to jako kolejną możliwość. Jeśli tarcza sprzęgła jest zablokowana, czy może to uniemożliwić całkowite wysunięcie cylindra?