Alfa Romeo Forums banner

Numer referencyjny silnika

34K views 9 replies 5 participants last post by  Anfanuts  
#1 ·
Cześć. Zastanawiałem się, czy istnieje jakaś strona lub informacja, która pozwoliłaby mi powiązać numery silników z ich typem i pojazdem, z którego pochodzą?

#4 ·
Najprostszym rozwiązaniem jest zamieszczenie numeru silnika tutaj na AlfaBB, a ludzie poinformują Cię, z czego pochodzi.

#5 ·
Tak, po pewnym czasie poszukiwań nie mogłem znaleźć listy, jednak znalazłem różne elementy w różnych miejscach, aby spróbować stworzyć bazę danych na ich temat.

Umieszczanie każdego numeru silnika byłoby trochę trudne, ponieważ buduję tę bazę danych dla dealera Alfy, dla którego pracuję w Nowej Zelandii. W tej chwili używamy systemu wyszukiwania numeru VIN, aby sprawdzić, jaki silnik ma pojazd, a następnie musimy znaleźć części za pomocą tego systemu. Buduję bazę danych serwisowych, abyśmy mogli szybko odnieść numer silnika do typu silnika, a baza danych będzie zawierała wszystkie elementy "serwisowe" wymagane dla tego silnika.

Ponieważ elementy serwisowe obejmują również filtry powietrza i filtry pyłków, każdy silnik nie jest ogólny, ale specyficzny dla modelu.

Szukam tylko pomocy w znalezieniu informacji potrzebnych do zbudowania tej bazy danych.

Pozdrawiam
Brett.

#6 ·
Zestawiłem załączony arkusz kalkulacyjny na podstawie informacji ze sklepu internetowego dostawcy części. Ogólna nomenklatura typu silnika to ARXXXnn, gdzie XXX to typ główny, a nn oznacza podwariant, ale wydaje się, że są wyjątki. Niemniej jednak jest w tym pewna logika.

Mogą wystąpić błędy, literówki i pominięcia w pliku, a także niewątpliwie wersje silników w Skandynawii, których nie można dostać w Nowej Zelandii i odwrotnie.

Lista przedstawia silniki z serii 145, 146, 155, 156, 164, 166, GTV serii 916, Spider serii 916, Brera, GT i MiTo. Kolumny to model, moc w KM, lata produkcji (mm.rr) i kod silnika Alfa Romeo.

Mam nadzieję, że to pomoże Ci zacząć.

Attachments

#8 ·
papajam tutaj na ABB może dostarczyć wiele starszych relacji Alfa (silnik do modelu/roku).

owns 1991 Alfa ES-30 Sprint Zagato
#10 ·
"papajam" tutaj na ABB może dostarczyć wiele starszych relacji Alfa (silnik-do-modelu/rok).
Spoczywaj w pokoju Jim. Zapewniłeś tak wiele wspaniałych usług dla Alfadom. Bardzo nam Ciebie brakuje.

owns 1991 Alfa ES-30 Sprint Zagato
  • Like
Reactions: spiderserie4