Alfa Romeo Forums banner

Nowe zapytanie dotyczące połączeń okablowania alternatora.

1 reading
19K views 5 replies 4 participants last post by  Alfajay  
#1 ·
Właśnie otrzymałem nowy alternator do mojego Quad z 1988 roku od Classic Alfa w Wielkiej Brytanii.
Oryginalny alternator (patrz zdjęcie 1) ma czerwony przewód dodatni podłączony do zacisku "B+" i zielony przewód podłączony do "D+". Nie ma zacisku "W".
zacisk. Jest to zgodne ze schematem okablowania w instrukcji serwisowej. Czarny kondensator jest podłączony do zacisku +.
Zdjęcie 1
Image

Zdjęcie 2
Image

Teraz spójrz na zdjęcie 2, nowy alternator. Po wyjęciu z pudełka kondensator jest podłączony do zacisku "D+" i nie ma zacisku "+", ale jest zacisk "W", który moim zdaniem jest połączeniem obrotomierza dla pojazdu z silnikiem Diesla.
Wiem, że muszę podłączyć zielony przewód do zacisku "D+". Czy powinienem również podłączyć kondensator do zacisku "D+"?
Wiem, że kondensator jest tam tylko po to, aby ograniczyć transmisję RF z alternatora, więc mógłbym go po prostu usunąć, ponieważ nie słucham już stacji radiowych w samochodzie.
Co o tym myślicie?

#2 ·
Tylko zgaduję, ale czy nie sądzisz, że słupek obok kondensatora, w tej samej pozycji co połączenie wtykowe na starym alternatorze, to zacisk D+?

#3 · (Edited)
...jest zacisk "W", który moim zdaniem jest połączeniem obrotomierza dla pojazdu z silnikiem Diesla.
Tak, to ma sens. Wyszukiwanie w Google hasła "alternator terminal W" daje:
Zacisk W generalnie wyprowadza nieskorygowane napięcie AC, którego częstotliwość jest proporcjonalna do prędkości silnika.

Ale to nie odpowiada na pytanie, gdzie idzie lampka ostrzegawcza (zielony przewód). Wydaje się dziwne, że alternator został dostarczony z kondensatorem tłumiącym zakłócenia radiowe podłączonym do zacisku D+, ponieważ D+ służy do wzbudzania alternatora poprzez dostarczanie pewnej mocy po pierwszym włączeniu zapłonu. Oczywiście kondensator tłumiący nie pełni tej funkcji.

Wyszukiwanie w Google hasła "gdzie zainstalować kondensator tłumiący zakłócenia alternatora" daje:
Dodatni przewód kondensatora idzie do zacisku B+ alternatora, a przewód ujemny do masy na alternatorze.

Jednym z pytań jest to, do czego służy ten mniejszy kołek - ten z białą nylonową izolacją o godzinie 12:00 na zdjęciu. Czy to również B+ i kondensator powinien iść tam zamiast tego? A może to również D+, i zielony przewód może tam iść? Ale tak czy inaczej, dlaczego kondensator jest podłączony do zacisku D+, jeśli zwykle idzie do B+? Mogą to być pytania do Classic Alfa.

#5 ·
Z powrotem w Wielkiej Brytanii nazywamy kondensator "tłumikiem", aby "tłumić" zakłócenia RF. (Duży problem w czasach radia samochodowego AM). Pamiętam, jak instalowałem wiele z nich na generatorach i alternatorach i tak, kondensator był przykręcony do obudowy alternatora jako uziemienie, a przewód był podłączony do wyjścia zasilania "B+".
Właśnie sprawdziłem i zacisk "+" na oryginalnym alternatorze jest połączony z zaciskiem "B+". Zatem kondensator jest podłączony do masy i "B+". Ponieważ nowy alternator nie ma zacisku "+", wydaje się, że wszystko, co muszę zrobić, to zacisnąć zacisk pierścieniowy na przewodzie kondensatora i podłączyć go do "B+". Z zielonym przewodem idącym do "D+" i czerwonym plusem idącym do "B+", kopiuje to oryginalne połączenia alternatora. Nie mam pojęcia, do czego służy nieoznakowany izolowany kołek na nowym alternatorze. Nie łączy się z masą ani z "B+", "D+" lub "W".

#6 ·
wydaje się, że wszystko, co muszę zrobić, to zacisnąć końcówkę oczkową na przewodzie kondensatora i podłączyć ją do "B+". Z zielonym przewodem idącym do "D+" i czerwonym plusem idącym do "B+", kopiuje to oryginalne połączenia alternatora.
Tak, to ma sens.