Alfa Romeo Bulletin Board & Forums

Alfa Romeo Bulletin Board & Forums (https://www.alfabb.com/bb/forums/)
-   Spider - 105 & 115 Series (1966-1994) (https://www.alfabb.com/bb/forums/spider-105-115-series-1966-1994/)
-   -   Liquid evaporator plumbing (https://www.alfabb.com/bb/forums/spider-105-115-series-1966-1994/683900-liquid-evaporator-plumbing.html)

divotandtralee 07-29-2019 04:31 PM

Liquid evaporator plumbing
 
3 Attachment(s)
My car a '73 SPICA Spider had a new fuel tank installed in it's history. Everything is operational except filling the tank is a nursing project to get gas into the tank from the pump. On further investigation, it seems the plumbing to the liquid-vapor -evaporator is askew the bottom vent fronm the L-E is capped with a rubber nipple.. Is there something going on here that needs attention? There is no filler neck vent either.

1986velocealfa 07-29-2019 05:01 PM

I just got rid of the canister and installed a vented gas cap off a ‘65 Giulia Sprint. I installed a hose going from the tank to the fitting on the filler neck. At this point are any of these canisters still working properly?

1986velocealfa 07-29-2019 05:31 PM

When removing the canister in my car I think the top hose went to the filler neck fitting and the bottom went to the fitting on the tank.

spiderserie4 07-30-2019 01:34 AM

1 Attachment(s)
sounds like your 'new' tank lost the vent nipple on the filler neck?

the vapour tank has 3 nipples, one at top and 2 at bottom.
top: this one has the little vent valve and goes to that hard line running along the cylinder head - that looks correct on your set up.
middle: this goes to the filler neck (on yours it goes to the tank)
bottom: goes back to tank (on yours capped off)

see post #3 here for original set up:
https://www.alfabb.com/bb/forums/spi...apor-line.html

diagram is useful too (not spider, OK, but same thing!):

divotandtralee 07-30-2019 01:49 AM

Quote:

Originally Posted by spiderserie4 (Post 8446202)
sounds like your 'new' tank lost the vent nipple on the filler neck?

the vapour tank has 3 nipples, one at top and 2 at bottom.
top: this one has the little vent valve and goes to that hard line running along the cylinder head - that looks correct on your set up.
middle: this goes to the filler neck (on yours it goes to the tank)
bottom: goes back to tank (on yours capped off)

see post #3 here for original set up:
https://www.alfabb.com/bb/forums/spi...apor-line.html

diagram is useful too (not spider, OK, but same thing!):

Yes, the middle one is wrong .. I DON"T have the filler neck vent that I can see. The parts manual has MANY designs of the system and tanks .. some have filler vents and some don't. ... Mind boggling how many iterations there are. Everything works fine .. no fumes .. no pressure in the tank when I go to fill-up.. It is the screw type gas cap. The only PITA is getting the fuel into the tank. It takes some on-off pumping to get the tank to swallow the gas from the pump. I would lay odds it is the neck vent missing that causes the refill issue but the tank has to be vented or there would be pressure build-up when I unscrewed the cap. .. Oh Well.. onward and upward. Some things are better left alone is my attitude. Thanks for your post.


All times are GMT -7. The time now is 07:00 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2002-2011 AlfaBB.com All Rights Reserved.

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome