Alfa Romeo Bulletin Board & Forums

Alfa Romeo Bulletin Board & Forums (https://www.alfabb.com/bb/forums/)
-   Spider - 105 & 115 Series (1966-1994) (https://www.alfabb.com/bb/forums/spider-105-115-series-1966-1994/)
-   -   Right headlight not working, bulb and connector seem fine (https://www.alfabb.com/bb/forums/spider-105-115-series-1966-1994/515818-right-headlight-not-working-bulb-connector-seem-fine.html)

goulet115 06-09-2016 12:25 PM

Right headlight not working, bulb and connector seem fine
 
Hi,

I am trying to fix my right headlight (both lower beam and parking light), but cannot pinpoint the problem. The bulb is fine, so seem the connectors (look pretty new to me, no corrosion or anything).

Where else should I be looking?

Thanks for your help!
goulet115

alfasrule 06-09-2016 02:05 PM

FUSE??? end of the box on the right

spiderserie4 06-09-2016 02:42 PM

1 Attachment(s)
although you say lower beam and parking light, do you actually mean high beam and low beam?
if so, there would be 2 fuses for the headlight, one for low beam one for high, so 2 fuses would need to be out (#12 & #14)
if fuses are OK, my guess is the earth. The alfa spider headlight earth is a crappy invention!
remove the headlight and connect a separate earth to test.

if you actually did mean the park light (in the bumper) that is a separate circuit, on fuse #9 (together with engine light and rear left park/brake light)......that could be the connector, it can get corroded by road dirt.

goulet115 06-09-2016 02:53 PM

Quote:

Originally Posted by spiderserie4 (Post 7044225)
although you say lower beam and parking light, do you actually mean high beam and low beam?

I meant lower beam and parking light. Is the right lower beam not on fuse 9? Do you perhaps have a fuse box diagram for a European Spider S4?

Quote:

Originally Posted by alfasrule (Post 7044081)
FUSE??? end of the box on the right

I should really know better than this.. I have assumed that if it was a fuse, both lights would be out. Fuse 9 is out.

Jim G 06-09-2016 05:28 PM

Check the grounds up by the radiator.

Alfajay 06-09-2016 06:59 PM

Quote:

Originally Posted by goulet115 (Post 7044265)
I have assumed that if it was a fuse, both lights would be out. Fuse 9 is out.

I am unfamiliar with the later cars (like the series 4's), but can tell you that the earlier series 115 spiders have four separate fuses for high/low/left/right headlights.

When you wrote "Fuse 9 is out" do you mean out as in missing, or out as in blown? Well either way, I guess it isn't conducting current. Spiderserie4 reports in post #3 that fuse #9 handles the parking lights on an S4, but its failure would cause all of the parking lights to be dark. It isn't clear in your first post if all of the parking lights are dark or just the right front.

Like Jim G and spiderserie4, I recommend checking the grounds. However, both the H and L headlight filaments share the same ground, so if your right highbeam works OK, then a bad ground is probably not the reason that the right lowbeam is dark. The low beam filament and/or the parking light bulb could simply be blown.

spiderserie4 06-10-2016 12:16 AM

2 Attachment(s)
as said above
RH low beam is fuse #12
RH parking light is fuse # 9 (NB: also engine compartment light, LH rear parking light, LH rear brake light........so if these are working it is not the fuse, obviously!)

fuses numbered 1-14 counting from left.

the 2 earth/ground bundles, bolted along the top, left and right of the radiator (photo shows the left-hand-side one, near the washer bottle filler neck on the S4) doesn't include the headlight ground.

the actual headlights earth/ground is a silly little wire screwed on the headlamp bowl/body, and is nearly always causing problems.
see red circle in photo (in case US viewers are wondering what kinda contraption is on the back of my headlight, this is the German spec headlight with the tilt motor)

goulet115 06-10-2016 12:35 AM

Currently, Fuse 9 is blow.
RH Parking light is not working, LH Parking works fine.

Fuse 12 is all right.
RH Low Beam is not working, RH High Beam and LH Low and High Beam all work fine.

----

Alfajay said that Low and High Beam share the same ground, so the problem must be somewhere else...?

spiderserie4 06-10-2016 12:41 AM

Quote:

Originally Posted by goulet115 (Post 7044977)
Currently, Fuse 9 is blow.
RH Parking light is not working, LH Parking works fine.

so when you replace the fuse 9 it just blows again? If so, you need to check the front RH park light, the engine compartment light and the rear LH brake and park light for signs of shorting. And the connector from the front RH park light, and the connector in the boot/trunk for the rear LH light cluster.

Agree, headlight is not a ground problem if one beam works.

goulet115 06-11-2016 09:18 AM

I replaced fuse 9 and RH Parking Light works fine now. The socket for the engine compartment light is broken and both wires were dangling around. I am pretty sure they have touched at some point which would have caused the shortage. I removed the compartment light socket and isolated the wires, it's not as if that was the most useful light anyway...

RH Low Beam is still broken, High Beam still working fine. If it's not fuse 12, the connectors at the light itself, ground nor the bulb, where else should I be looking? Are there other connectors or wiring I should be checking? Maybe I should replace fuse 12, the bulb and check grounding anyway, just to be sure?

spiderserie4 06-11-2016 01:08 PM

Quote:

Originally Posted by goulet115 (Post 7047098)
I replaced fuse 9 and RH Parking Light works fine now.

success!

Quote:

Originally Posted by goulet115 (Post 7047098)
RH Low Beam is still broken....Maybe I should replace....the bulb...

Bulbs are difficult to judge, sometimes the break in the filament is tiny.
Swop it over to the other side and see if it works there, if not, swop the working bulb to the bad side, just to be sure;)

goulet115 06-11-2016 02:02 PM

Quote:

Originally Posted by spiderserie4 (Post 7047530)
Bulbs are difficult to judge, sometimes the break in the filament is tiny.

Swop it over to the other side and see if it works there, if not, swop the working bulb to the bad side, just to be sure;)


Bulb is fine! It's now working on the LH.
I checked the two socket connectors for power (high beam and low beam): both deliver around 12.2V.

Since the bulb and the power and the ground is fine, I suspect the contact in the socket to be faulty. Not sure how to fix that though, it looks just like the others!




Sent from my iPhone using Tapatalk

spiderserie4 06-11-2016 02:33 PM

Quote:

Originally Posted by goulet115 (Post 7047602)
Bulb is fine! I checked the two socket connectors for power (high beam and low beam): both deliver around 12.2V....I suspect the contact in the socket to be faulty. Not sure how to fix that though, it looks just like the other...

odd, if you have voltage. Maybe a loose contact, broken wire, that just happened to work when you tested it? Tried wobbling it about, moving the wires with the headlight connected and power to lowbeams on?

you can find new H4 connectors (H4 Steckkupplung) for a few euros if need be.

goulet115 07-06-2016 08:42 AM

The H4 connector was the culprit. Replaced it and everything works as it should, thanks a lot everyone!

Joseph M. 06-13-2019 01:23 AM

Joseph M.
 
Quote:

Originally Posted by spiderserie4 (Post 7044225)
The alfa spider headlight earth is a crappy invention!

Hi Dom, I am baffled on how this factory ground works. This wire is screwed to a speednut attached to the body. This speednut doesn't seem to make any contact with the body. Nor do the other screws/speednuts. How on earth do the lights work???


All times are GMT -7. The time now is 02:23 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2002-2011 AlfaBB.com All Rights Reserved.

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome