Some cowl/wiper questions - Page 3 - Alfa Romeo Bulletin Board & Forums
 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #31 of 40 (permalink) Old 09-04-2013, 08:08 AM
Senior Member
Gold Subscriber
 
Luscombe1940's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Madison, Wisconsin
Posts: 1,394
Stefan,

Since you are planning on keeping the car. the best way to fix this is to cut that rust out and then weld in a new piece of metal. It is not difficult but will require you to remove the windscreen and have access to a MIG welder and some 1mm sheet metal and a grinder.

Once the wind screen is out, you can address any other rust issues around the perimeter. Dealing with these issues now will prevent water from getting into other areas that would be much more difficult to fix later.
If you are not up to doing this yourself, I would have it done by a reputable body repair shop.

It will be easy to then take the finish down to bare metal and then prime the entire perimeter that supports the windscreen since everything will be out of the way. When that is finished, you can sleep nights and not have to worry about future rusts issues in that area. All of the surfaces in this area are covered by the gasket or trim pieces so they really do not have to match the rest of the car color.

Gary
74 Spider - Completed; Tuning Weber's
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Luscombe1940 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #32 of 40 (permalink) Old 09-11-2013, 12:57 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 22
Garage
Hey Guys,

Another day, another chapter :-)
Finale got around to work on the Spider again.. After some fiddeling I managed to pry the rubbers holding the windshield loose and yessiree, out came the windshield in onze piece!
Thanks for the tips guys.

Meanwhile I also got me one of the afore-mentioned nylon 'brushes' to use with a drill.
So, next chapter is cleanup...

I'll post some pics as the area directly under the windshield where the clips should be seems relatively ok. Clips aren't though: they've all rotted away.
Onze thing puzzels me: based on the visual evidence I counted 10 (?) used-to-be clips.
On this forum I've read 5 or 7 but never 10?..

Cheers

- Stefan -
'87 QV Silvergrey
englishBob is offline  
post #33 of 40 (permalink) Old 09-11-2013, 01:27 PM
Registered User
 
spiderserie4's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Cologne, Germany
Posts: 7,200
someone else on BB also had 10!
5 is too few, imo........the eper parts online shows Qty 7 clips for the S4 spiders. (I guess one in the centre and 3 either side)
I guess no harm in having 10, the more the merrier () but fiddly things to get the cowl to fit into.
Attached Images
 

Dom - Alfa Spider 1990 S4 - formerly: Alfa 101 Sprint, 2600 Sprint, Montreal - family classics: Jensen Interceptor II, '58 Hooper RR Silver Cloud I, Shadow II, '60 Corvette.
spiderserie4 is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #34 of 40 (permalink) Old 07-04-2014, 01:14 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 22
Garage
Hi all,

After a few months of inactivity (bathroom refurbishment to blame for that) and the passing away of a dear friend I finally got around to the 'ole SpiderWorks again...
Windshield was removed as recommended by the distinguished members of this forum. Windshield frame was treated with anti-rust.
The "hole" on top of the windshield frame holding one of the 4 screws that keeps the top chrome strip in place was welded.
I've installed 7 clips and after a cleanup of the rubber and windshield itself re-installed it. Bit of a fiddly job but with a bit of help we managed... see attached picture.
Next up is the wiper issues so I can finally re-install the cowling and concentrate on the next nest of issues ;-)

Grtz
Attached Images
 

- Stefan -
'87 QV Silvergrey
englishBob is offline  
post #35 of 40 (permalink) Old 05-08-2015, 04:59 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 22
Garage
As an update - after another long time of inactivity I've finally gotten round of working on the 'ole girl again.
I'm determined to fiw the wiper issue before I put the cowling and othr trim back in place.
I've already cleaned the wiper linkage somewhat, but that's it. Been banging my head about that blasted wiper issue:

It's a 2 speed, 5-wire wiper motor with 3 settings:
1) intermittent
2) slow
3) fast

Slow and fast work ok.
Intermittent doesn't work at all.
Also: wipers don't park so I have to time it just right when switching them off.

A visual inspection of the fuses checks out ok: I've removed each fuse and found no (visual) faults.
I've taken out the wiper motor and cleaned every one of the five contact pins at the end of the electric wire (by removing them individually from the black plastic pin housing).
Also tried to clean the wire coming from the car itself but wasn't able to get those pins out individually so I sprayed the plastic housing with contact spray.
Still no joy: same problem as before.

I've also located the wiper (intermittent ?) relay under the glove box of the passenger side, had it out and opened - didn't see anything wrong with it..

Does anyone have a good knowledge of how this 5-wire 2-speed (+ intermittent setting) wiper motor works (it's a BOSCH unit) ?
I'm determined to get it fixed but am at a loss where to look/what to check next.
I have a simple Voltmeter as my only electrical testing tool.
From what I learned so far: do the red/green wires coming from the motor unit, provide power for the parking function ?

Any help appreciated!

Grtz,

S.
Attached Images
  

- Stefan -
'87 QV Silvergrey
englishBob is offline  
post #36 of 40 (permalink) Old 05-08-2015, 08:04 AM
Registered User
 
spiderserie4's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Cologne, Germany
Posts: 7,200
my non intermittant part of the wipers was in fact the column stalk.

But, as you have the wiper out I can heartily recommend you take the wiper apart, clear out all the hardened grease and put fresh grease in there on the plastic wheel, and the metal motor 'corkscrew', plus check the brushes and lightly emery (finest grade) the commutator.

It is not a bad job at all. You need just a T20 torx bit. The plastic cover (where the electric wires are soldered) just unclips (4 clips)

I have a lot of photos of the insides of the motor if you want a link.

Dom - Alfa Spider 1990 S4 - formerly: Alfa 101 Sprint, 2600 Sprint, Montreal - family classics: Jensen Interceptor II, '58 Hooper RR Silver Cloud I, Shadow II, '60 Corvette.
spiderserie4 is online now  
post #37 of 40 (permalink) Old 05-08-2015, 08:26 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Location: Silicon Valley, CA
Posts: 616
Quote:
Originally Posted by spiderserie4 View Post
my non intermittant part of the wipers was in fact the column stalk.

But, as you have the wiper out I can heartily recommend you take the wiper apart, clear out all the hardened grease and put fresh grease in there on the plastic wheel, and the metal motor 'corkscrew', plus check the brushes and lightly emery (finest grade) the commutator.

It is not a bad job at all. You need just a T20 torx bit. The plastic cover (where the electric wires are soldered) just unclips (4 clips)

I have a lot of photos of the insides of the motor if you want a link.
Please post photos! (Perhaps start a new thread.)

I suspect that those motors are basically the same across all generations of Spiders and thus will be helpful to many of us.

1974 Spider
Work gets in the way of my hobbies. Nothing takes just 5 minutes.
BobG is online now  
post #38 of 40 (permalink) Old 05-08-2015, 09:44 AM
Registered User
 
spiderserie4's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Cologne, Germany
Posts: 7,200
here you go Bob!
.....inside the Bosch wiper motor (mine is S4, but fairly sure they are the same on s3 as well, maybe even s2?).........hope the dropbox link works.
I have annotated some of the photos to help.

https://www.dropbox.com/sh/xm4c6b3fm...jGmSAFcEa?dl=0
Norseman50 likes this.

Dom - Alfa Spider 1990 S4 - formerly: Alfa 101 Sprint, 2600 Sprint, Montreal - family classics: Jensen Interceptor II, '58 Hooper RR Silver Cloud I, Shadow II, '60 Corvette.
spiderserie4 is online now  
post #39 of 40 (permalink) Old 05-08-2015, 10:06 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Location: Silicon Valley, CA
Posts: 616
Quote:
Originally Posted by spiderserie4 View Post
here you go Bob!
.....inside the Bosch wiper motor (mine is S4, but fairly sure they are the same on s3 as well, maybe even s2?).........hope the dropbox link works.
I have annotated some of the photos to help.

https://www.dropbox.com/sh/xm4c6b3fm...jGmSAFcEa?dl=0
Link works.

Thanks!

1974 Spider
Work gets in the way of my hobbies. Nothing takes just 5 minutes.
BobG is online now  
post #40 of 40 (permalink) Old 11-25-2015, 03:27 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 22
Garage
Going by Spiderserie4's post I had a look at the column stalk and bingo! A soldered wire is loose (the blue on in the pic - should be attached like the purple one with the black plastic cover) and it's actually this one that makes intermittent/park work!
Now all I have to do is to get it fixed. In the mean time I've re-installed the wipers motor and put the cowl / wipers back, complete with the new water nozzles! :-)
Attached Images
  

- Stefan -
'87 QV Silvergrey
englishBob is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Alfa Romeo Bulletin Board & Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome