Radiator Fans current draw messing with Megasquirt - Alfa Romeo Bulletin Board & Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 10-12-2014, 05:27 AM Thread Starter
Registered User
Gold Subscriber
 
Join Date: Jan 2005
Location: Melbourne, Australia
Posts: 106
Radiator Fans current draw messing with Megasquirt

i have Mesgasquirt running on my Alfetta quite well.
However when the coolant heats up and the radiator fans switch on, the current drawn causes the engine to loose revs and go lean while the fans are on.
Everything goes back to normal when the fans switch off.

I had the alternator re-wired from 60+ to 85 amps but it made no difference.

The Auto Electrician said the wiring was all ok and that he felt the alternator wasn't turning fast enough at idle, so I put the smallest Alternator pulley i could get, but still no good.

I don't know how much current the two fans draw, but I was wondering if anyone else has similar issues and what can be done to rectify it.

Sam

I'd rather push my Alfa than drive anything else.
"Come to think of it, I often do !"
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
sammbo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 10-13-2014, 04:08 AM
Duk
Registered User
 
Duk's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: South Australia
Posts: 1,730
Garage
Well, as per what I suggested on your other thread, fit a modern alternator.

Failing that, set up some sort of idle speed increase when the fan switches on and the TPS says the throttle is closed.
Does the MS have an air con input? Send a radiator fan on signal to the A/C input and set the idle speed high enough so the voltage is high enough.

Slowly Progressing Vortech Supercharged 1990 Alfa Romeo 75 Potenziata. Out of Action Twin-Charged 1988 AW11 MR2. Current Daily Driver, The Glorified Taxi 2006 BF FPV F6 Typhoon.
Duk is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 10-13-2014, 06:44 AM Thread Starter
Registered User
Gold Subscriber
 
Join Date: Jan 2005
Location: Melbourne, Australia
Posts: 106
duk,
are you referring to the post I did October last year?' I totally forgot about it. And i cant believe I still haven't sorted out the problem.
Anyway I believe MS does have a way of increasing Revs when the Air Con kicks in, I'll look into it and see how I go.
Meanwhile I may be able to get hold of a Twinspark Alternator from a friend. If i can get that I'll give it a try first.
thinks for the advice,
Sam

Last edited by sammbo; 10-13-2014 at 06:59 AM.
sammbo is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Alfa Romeo Bulletin Board & Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome