Alfa Romeo Bulletin Board & Forums - View Single Post - Idle Control Valve S4
View Single Post
post #20 of (permalink) Old 11-08-2018, 11:22 AM
spiderserie4
Registered User
 
spiderserie4's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Cologne, Germany
Posts: 7,214
Quote:
Originally Posted by plasmid View Post
From what I understand the ICV is supposed to compensate for the load placed on the system.
correct.

Quote:
Originally Posted by plasmid View Post

It was kind of intermittent. As it got colder it went from intermittent to constant.
Would that point to a leak? Bad electronic part?
a leak not really, you'd feel that whether hot or cold...
BUT, as you are saying it is sort of temperature related, now I am suspecting the Motronic temperature sensor, the CTS (the blue sensor near the injector).......this one sensor is the most important on the whole system.
Either check it out,check the plug pins are good, or replace it....the ohms tests are not 100% proof it is good, as the probe can get crudded up and under operating conditions sending false info to the ECU.

Motronic CTS (Coolant Temperature sensor): Bosch 0 280 130 026
Ohms test:
@ –10C the resistance should be 8.3 to 10.5 K.ohm
@ +20C should be 2.2 to 2.7 K.ohm
@ +80C should be 0.28 to 0.36 K.ohm

Dom - Alfa Spider 1990 S4 - formerly: Alfa 101 Sprint, 2600 Sprint, Montreal - family classics: Jensen Interceptor II, '58 Hooper RR Silver Cloud I, Shadow II, '60 Corvette.
spiderserie4 is online now  
 
 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome