Brake warning light on dash - Alfa Romeo Bulletin Board & Forums

  #1 (permalink)  
Old 03-16-2007, 08:44 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: Near Allentown PA
Posts: 159
Brake warning light on dash

I'm trying to diagnose the brake pad warning light on my 88 Verde. I understand that the light is supposed to come on when either the brake pad sensor is worn thru or when the brake fluid level is low. I don't have the original pads with sensors in them, so I connected the wires at the plug to the brake pad sensor together at both the front and rear. I also know that the brake fluid is not low. I've cleaned the grounds in front of the engine bay. Can anyone offer any suggestions on how to diagnose the problem?

Michael Conrey
Smithsburg, MD
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 03-16-2007, 08:55 PM
AR4me's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Southern California
Posts: 4,075
Is the orange "ANTI-LOCK" light on? Do brakes feel "normal"? Also, try a search - many discussions about the ABS brakes and problems with them.
Jes
__________________
87 Milano Verde - daily driver - [URL="http://www.alfabb.com/bb/forums/showthread.php?p=363643#post363643"]Juliet[/URL] - SOLD
87 Milano 3.0 Motronic - budget race car - [URL="http://www.alfabb.com/bb/forums/showthread.php?t=27358"]Roxanne[/URL] - SOLD
87 Milano 3.7 24v - race car - Running again after 3 year hibernation...
(Repeating what I suggest or do, is at your own risk - be critical)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 03-16-2007, 11:21 PM
Mezevenf's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: Gold Coast, Australia
Posts: 817
Send a message via ICQ to Mezevenf Send a message via AIM to Mezevenf Send a message via MSN to Mezevenf Send a message via Yahoo to Mezevenf Send a message via Skype™ to Mezevenf
I think he's talking about exactly the same problem I'm having right now, the light marked "Brake" flashes constantly or intermittently.
Attached Images
 
__________________
1986 75QV 3.0L 24v V6 - Silver
1985 GTV6 2.5L 12v V6 - Red
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 03-16-2007, 11:38 PM
Craig's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: Melbourne Australia
Posts: 1,885
Three options: pads, fluid, switch.

I know I'm repeating myself but see my site.
__________________
Craig,
1988 75 TS, 1989 164
[COLOR="Red"]My web sites:[/COLOR] [URL=http://www.users.on.net/~craigf/][COLOR="DeepSkyBlue"]Craig's Place[/COLOR][/URL] & [URL=http://www.users.on.net/~craigf/164_page.htm][COLOR="Orange"]Craig's 164 Place[/COLOR][/URL]
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 03-17-2007, 01:54 AM
AR4me's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Southern California
Posts: 4,075
Quote:
Originally Posted by Mezevenf View Post
I think he's talking about exactly the same problem I'm having right now...
B, it is an ABS equipped car! I think yours has standard brakes...??? The ABS can make the brake warning light come on if something isn't right. But, it would typically be accompanied by the orange "ANTI-LOCK" warning light if it is ABS related, I think.
Jes
__________________
87 Milano Verde - daily driver - [URL="http://www.alfabb.com/bb/forums/showthread.php?p=363643#post363643"]Juliet[/URL] - SOLD
87 Milano 3.0 Motronic - budget race car - [URL="http://www.alfabb.com/bb/forums/showthread.php?t=27358"]Roxanne[/URL] - SOLD
87 Milano 3.7 24v - race car - Running again after 3 year hibernation...
(Repeating what I suggest or do, is at your own risk - be critical)

Last edited by AR4me; 03-17-2007 at 01:58 AM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 03-17-2007, 10:14 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: Near Allentown PA
Posts: 159
Bernard is correct. The ABS is working fine and the ABS light is not on. It's the "brake" light that is blinking. I was hoping someone might be able to suggest where to hook my voltmeter and what readings I should see to test various functions - at the arc control, at the brake pad sensor wires, at the brake fluid sensor switch, etc. I'm one of those guys that doesn't understand electrics very well. I have a voltmeter, but don't know how to use it very well...

Michael Conrey
Smithsburg, MD
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 03-17-2007, 05:09 PM
Rookie ROX's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Brisvegas, Australia
Posts: 659
Funnily enough, two of our cars are having the same problem again.

However both cars have had the pad sensors shorted out, fluid is perfectly fine. The problem is that it's intermittent, sometimes it comes on, sometimes it doesn't. I've found that if I turn the car off and on a few times it can resolve. I've checked on of the shorts and it appears to be fine, the other I won't go near unless necessary (currently under my battery and 18mm MDF). Both '87 non-ABS 75s.

Any pointers?

ROCK ON
R~R
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 03-17-2007, 09:44 PM
Mezevenf's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: Gold Coast, Australia
Posts: 817
Send a message via ICQ to Mezevenf Send a message via AIM to Mezevenf Send a message via MSN to Mezevenf Send a message via Yahoo to Mezevenf Send a message via Skype™ to Mezevenf
Three it seems Rookie,

And Jes I didnt realise it was an ABS car, I dont have that orange warning light (you were right, no ABS for me) so I thought you meant it only and not the other brake light. Figured maybe differences in ARC units but hey.

Seems we all have the same problem, though I haven't checked my brake pad wires yet.
__________________
1986 75QV 3.0L 24v V6 - Silver
1985 GTV6 2.5L 12v V6 - Red
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 03-18-2007, 02:50 PM
AR4me's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Southern California
Posts: 4,075
After all, does seem like you guys have a similar issue regardless of ABS vs. non-ABS...
Jes
__________________
87 Milano Verde - daily driver - [URL="http://www.alfabb.com/bb/forums/showthread.php?p=363643#post363643"]Juliet[/URL] - SOLD
87 Milano 3.0 Motronic - budget race car - [URL="http://www.alfabb.com/bb/forums/showthread.php?t=27358"]Roxanne[/URL] - SOLD
87 Milano 3.7 24v - race car - Running again after 3 year hibernation...
(Repeating what I suggest or do, is at your own risk - be critical)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Alfa Romeo Bulletin Board & Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off










Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2011 AlfaBB.com All Rights Reserved.



SEO by vBSEO 3.3.2